Блог

Как да подобрим нивата на добрия холестерол (HDL) чрез хранене

Как да подобрим нивата на добрия холестерол (HDL) чрез хранене Zdravoslovno.com
За да подобрим нивата на HDL (добър) холестерол, трябва да се съсредоточим върху здравословна за сърцето диета.

Ето някои храни, които могат да помогнат за повишаване на нивата на HDL холестерол:

Мазни риби

Те са богати на омега-3 мастни киселини, за които е известно, че повишават нивата на HDL холестерола. Примерни такива риби са: сьомга, скумрия, пъстърва, сардини и херинга.

Ядки

Бадемите, орехите, шам фъстъкът и другите ядки са с високо съдържание на здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти, които могат да повишат нивата на HDL.

Зехтин

Зехтинът съдържа мононенаситени мазнини, които се свързат с по-високи нива на HDL.

Авокадо

Авокадото също е отличен източник на здравословни мононенаситени мазнини, съответно и помага за повишаване нивата на HDL холестерола.

Пълнозърнести храни

Овесът, ечемикът, киноата и кафявият ориз са богати на разтворими фибри, които могат да помогнат за повишаване на нивата на HDL холестерола.

Бобови растения

Бобът, лещата и нахутът са отлични източници на разтворими фибри и растителни протеини, които могат да повлияят положително на нивата на HDL.

Плодове и зеленчуци

С високо съдържание на антиоксиданти и фибри, плодовете и зеленчуците могат да допринесат за цялостното здраве на сърцето, включително повишаване на нивата на HDL.

Черен шоколад

В умерени количества черният шоколад (с най-малко 70% какао) съдържа антиоксиданти, които могат да подобрят нивата на HDL холестерола.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа антиоксиданти, наречени катехини, които могат да помогнат за повишаване на нивата на HDL холестерола.

Умерена консумация на алкохол

Някои проучвания показват, че умерената консумация на алкохол, особено приемът на червено вино, може да повиши нивата на HDL. Това обаче трябва да се контролира и да се консумира умерено, както и - не е подходящо за всеки индивид.

В допълнение към фокусирането върху тези храни, от съществено значение е да се поддържа цялостен здравословен начин на живот, включително редовна физическа активност, контрол върху стреса и избягване на тютюнопушенето.
Освен това не забравяйте да се консултирате със здравен специалист или сертифицира диетолог за персонализирани съвети и насоки, съобразени с вашите специфични здравни нужди.


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Всички диети
>>> Всичко за мазнините
>>> Съвети за дълъг живот