Блог

Как да отгледаме кълнове в домашни условия

Как да отгледаме кълнове в домашни условия Снимка: Zdravoslovno.com

Кълновете (на житото, люцерната, граха, соята, лещата и др.) могат да се използват като храна, лекарство и универсално тонизиращо средство.

Ако страдате от преумора, синузит или язва – хлорофилът, който се съдържа в житните кълнове например може да помогне изключително много в борбата с тези болести. Като най-ценна съставка се определят ензимите. Цитохромоксидазата е антиоксидант, който е необходим за дишането на клетките, липазата разлага мазнините в организма, протеазата притежава способността да преработва белтъчините, амилазата въздейства върху скорбялата, каталазата ускорява процесите на разлагане на водородните окиси на водата и кислорода в кръвта и тъканите на организма, пероксидазата съдейства за тези процеси на клетъчно ниво, трансхидрогеназата е необходима за поддържане на тонуса на сърдечния мускул. Особено важна роля играе и супероксиддисмутазата – ензим, който се бори срещу остаряването на организма. Той неутрализира токсичните вещества в клетките, образуващи се в процесите на метаболизма.
Кълновете съдържат и много влакна (фибри), които са отлично средство при различни нарушения функциите на червата. Поради високото съдържание на витамин Е, кълновете са полезни и при проблеми с половата система.

Кълновете се отглеждат на стайна температура.

Най-добре е да се използва изворна вода за заливане. Един от най-лесните начини за отглеждане на кълнове е с помощта на дълбока чиния или по-плитка паничка. Зърната предварително се измиват добре и се слагат на дъното на съда. Слоят не трябва да е по-голям от 2 сантиметра (имайте предвид, че люцерната например повишава обема си доста, докато житото почти не). Заливат се с хладка вода, като нивото не трябва да надвишава нивото на житото (граха, соята и пр). Семената се покриват с влажна марля. След 12 часа водата се изцежда, зърната се измиват добре и се покриват с марлята отново.

През следващите няколко дни, кълновете растат, но е важно да се измиват (изплакват) добре с вода по два пъти през деня.

Могат да се консумират през следващите 2-3 дни.

Порасналите кълнове са най-полезни, когато са с дължина около 1-2 милиметра

Колкото повече порастват, толкова повече полезни свойства губят обаче.

Ако не успеете да използвате цялото количество готови кълнове, можете да ги съхранявате и в хладилник (но не и да ги замразявате във фризер).


Ето и полезно видео по темата Как да отгледаме кълнове в домашни условия (на английски език)


Виж още: 

>>> Белъчини
>>> Как да си осигурим нужните витамини?
>>> ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ И ЗДРАВОСЛОВНО МЕНЮ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА