Блог

Създадена за бъдещето: Hi-Tech играчка за всички възрасти

Създадена за бъдещето: Hi-Tech играчка за всички възрасти Снимка: Интернет (Unsplash)

Разбира се, нищо не е така привлекателно за децата, както джаджа, която не е проектирана за тях, но пък притежава "умен" екран, за който малчовците изрично са били предупредени да не пипат с мръсни пръстчета 😊 

Точно такова изобретение се явяват домашните градини за производство на качествени и свежи храни!🥗

Децата се очароват от всичко, свързано с технологиите, а такива нововъведения напоследък се наблюдават и сред уредите за отглеждане на свежи растения в домашни условия. Тези градински уреди у дома позволяват да се отглеждат различни ароматни билки и подправки, чай, марули, някои сортове домати и други плодове/ зеленчуци в една мини-градина, дори без почва. Вградените LED светлини от своя страна гарантират растежа на растенията и то с много бързи темпове, без значение колко студено, влажно или тъмно е там, където е поставена системата. Връзката на уреда с мобилно приложение пък дава съвети за това дали трябва да се добави вода или растителна храна, както и в каква фаза от жизнения цикъл на растението се намира то в момента.
За гордия притежател на подобна иновативна домашна градина остава само да се наслаждава на изобилието и бързия растеж.
А ако в семейството има и малки деца, те могат да проследят с огромно любопитство и интерес как например босилекът от малки микроскопични семенца се превръща в ароматното песто на трапезата или чудесен завършек на домашно приготвената пица за вечеря.
Освен магия, това е и наука, нали така?!
Иновативната
градина у дома е пример за това, че технологията може да стимулира развитието на децата ни в най-различни аспекти. 

Комплектът за отглеждане на растения 🌿 (подправки, чай, плодове, зеленчуци, цветя) на принципа на хидропониката* е високотехнологично и иновативно изобретение, създадено да осигурява здравословна продукция в домашни условия и градска среда. 

* "Хидропониката е система за отглеждане на растения във вода и хранителен разтвор, без наличието на почва. При този метод растенията се снабдяват с хранителни вещества в точно определени количества и съотношения. Тези хранителни съединения се подават директно на кореновата система, така че растенията никога не страдат от стрес поради хранителен недостиг. Като среда за отглеждане могат да се използват и различни инертни материали и комбинации от тях (перлит, различни глинести минерали, пясък, чакъл и др.). Един от най-използваните методи е технологията на т. нар. „тънък слой хранителен разтвор” (NTF), при който хранителните вещества са разтворени в непрекъснато течащ слой вода, в който корените се развиват без наличието на субстрат. Всички процеси при хидропонното отглеждане са автоматизирани." - списание Практично земеделие


Домашните градини са проектирани така, че да пасват на всяко помещение у дома, но са най-подходящи за кухнята.


Проучване в интернет показва, че производителите на подобни продукти са десетки по целия свят, а цените, на които се предлагат уредите са в твърде широк диапазон.  

Стойността на системата за домашно отглеждане на свежа храна зависи от популярността на марката, от това доколко е "умна" системата, на каква технология се базира (хидропоника, умна почва и пр.), от функциите, които притежава (например дали притежава Wi-Fi контрол на функциите или не), от броя на гнездата/ саксийките и нивата й на засаждане, от допълнителните аксесоари, които биха могли да се поръчат при покупка и пр.    

SMART домашните градини са чудесен избор за семействата, които искат да се хранят здравословно 🥗

AeroGarden system

AeroGarden, модел Miracle-Gro AeroGarden Sprout LED
Цена $ 399.95

Aerogarden

AeroGarden, модел AeroGarden Farm Plus 
Цена $ 699.95

https://assets.zdravoslovno.com/button-more-product-details.jpg

Компанията Click & Grow например разработва и предлага модели на домашни градини, базирани на- и вдъхновени от технологията на NASA, при която "умна" почва осигурява перфектната среда за растеж на растенията. Тази специална почва отделя хранителни вещества в синхрон с жизнения цикъл на растението, поддържа рН-то на средата балансирано и използва малки кислородни джобове, за да гарантира, че растенията получават достатъчно въздух и хранителни вещества, от които се нуждаят. 

Технологията на Click & Grow за "умно" отглеждане на растения у дома
Източник: clickandgrow.com

Click & Grow, Smart Garden 3 model

Click & Grow, модел Smart Garden 3
Цена € 99.95

https://assets.zdravoslovno.com/button-more-product-details.png

Clisk & Grow, Vertical Wall model

Click & Grow, модел Wall Farm with Salad/ Herb/ Flower/ Tea Kit
Цена € 2,900
www.clickandgrow.com

https://assets.zdravoslovno.com/button-more-product-details.png

Не е тайна, че домашно отглежданите храни са по-вкусни от всичко, което можем да закупим от магазините, а реколтата от подобни hi-tech и същевременно "Back to Nature" постижения на науката ни вдъхновява да преоткриваме ароматите на свежата храна, независимо от сезона, който е отвън. 


⁉️ Дали това е храната на бъдещето или бъдещето на храната.... времето ще покаже, а дотогава, нека се стараем да поднасяме на трапезата повече здравословна и домашно приготвена храна - качествена и свежа, ароматна и цветна! Храна за нас и хората, които обичаме!


Виж още: 

>>> СВЕЖИТЕ ПОДПРАВКИ У ДОМА - ЗДРАВОСЛОВНИ, КРАСИВИ, УДОБНИ И ЕВТИНИ

>>> ЗДРАВОСЛОВНИ, ПО-ЗДРАВОСЛОВНИ, НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИ ПОДПРАВКИ