Блог

Малко факти и цифри

Малко факти и цифри
  • Повече от полезно е да се консумират разноцветни зеленчуци, но е тъжно, че на практика не толкова "цветните" зеленчуци не са много предпочитани, като например карфиола...

Проучване в САЩ доказва, че основно се фокусираме върху "колоритните" зеленчуци като моркови, пипер и зелен фасул, и пренебрегваме карфиола, пащърнака, ряпата, гъбите и лука. Всички "бели" зеленчуци обаче ни помагат да си набавим така необходимите за организма фибри, калий и магнезий.
Да, може да не са толкова бляскави, но за сметка на това лесно можем да ги превърнем във вкусно и здравословно ястие.

  • Не сте в настроение и често ви спохожда депресия? Уверете се, че приемате достатъчно количество от всички основни хранителни групи, както и витамини от група В и витамин D

Приемайте белтъчини и въглехидрати с всяко хранене. Пълнозърнест хляб и зърнени закуски, кафяв ориз, пълнозърнеста паста, плодове и зеленчуци - всички те влияят на инсулина, а това подпомага чрез аминокиселината триптофан да се произведе серотонин в мозъка - директно отговорен за настроението, апетита и съня ни. Храните, богати на белтъчини като телешко, пилешко и пуешко месо, риба, яйца и млечни продукти, ядки и семена, са естествоно богати на триптофан.
Ниските нива на витамини от група В се свързват с увеличен риск от депресия. Уверете се, че приемате достатъчно храни, богати на тези витамини.
Набавяйте си и омега-3 мастни киселини, чрез храни като сьомга, скумрия, сардина, пъстърва, риба тон, защото ниските им нива на омега-3 в организма също могат да доведат до депресия.
И накрая, витамин D ще набавите чрез яйцата, рибите, богати на мазнини, обогатените с витамин D маргарини и зърнени храни.

  • Жените са по-здравословния пол, защото обръщат повече внимание на етикетите с хранителна информация за продукта, както и предупредителните бележки за съдържанието на мазнини, сол и захар в продуктите. 

Според проучване на The Co-Operative Food:
- 70% от жените твърдят, че четат етикетите на храните в магазина, докато при мъжете този дял е 48%.
- 50% от жените обвиняват своите партньори за внасянето на нездравословни храни у дома.
- 29% от жените обвиняват своите партньори за теглото си, като 33% от тях вярват, че биха били по-близо до идеалното тегло, ако са сами.

Това обяснява два факта:
- защо пазаруването в супермаркета отнема повече време на жените, и
- защо половинките на мъжете, които основно се грижат за домакинството и извършват покупките за дома са по-предразположени към напълняване.

      Източник: Healthyfood Guide, U.K.