Блог

Здравословно хранене по празниците? Мисията възможна!

Здравословно хранене по празниците? Мисията възможна!

Отново е сезонът на празниците! Как обаче можем да се предпазим от допълнителните килограми, до които водят коледните и новогодишните трапези, докато ние се забавляваме?


Тук ще ви представим съвети относно това как да изглеждате добре и да се чувствате здрави през януари, без да търпите сериозни лишения по време на празниците и да се наслаждавате на кулинарните творби и новогодишните изкушения:

  • Не отивайте на парти гладни: често се храним по-бързо и повече, когато сме гладни, затова не пропускайте закуската и обяда в деня на партито, за да предотвратите преяждане вечерта. 
  • Контролирайте своята порция: позволете си хубаво питие, десерт, шоколад или други „забранени” глезотии, но винаги контролирайте своята порция. Стремете се да консумирате всичко в умерени количества. Само така ще можете да опитате всички различни храни. Ключът към успеха се крие в разнообразието, баланса и премерените количества!
  • Правете съзнателен избор и ограничете богатите на мазнини храни: богати на мазнини са пържените храни; супите и други ястия, базирани на сметана; тортите и празничните кексове; преработените меса като салами, наденици и луканки; някои захарни и щоколадови изделия.
  • Избирайте правилно алкохола: вместо бира, "Бейлис" или "Калуа" изберете сухо вино, Блъди Мери или други алкохолни напитки, приготвени със съставки, които имат по-малко калории. Запомнете, че калориите от алкохола имат свойството да си „остават” в корема. Хората с наднормено тегло в действителност трупат килогами по-лесно, когато консумират алкохол.
  • Пийте вода в изобилие: алкохолът и кафето водят до дехидратация. 
  • Физическа активност: направете си разходка с любими хора и се наслаждавайте на тяхната компания през празничните дни.
  • Наслаждавайте се и на сезона, а не само на храната!