Блог

10 храни, които да избягваме при Хашимото

10 храни, които да избягваме при Хашимото Zdravoslovno.com
Статията има за цел да ни помогне в трудната борба срещу увреждането на щитовидната жлеза, причинено от Тиреоидит на Хашимото.

Тиреоидитът на Хашимото е едно от най-честите заболявания на щитовидната жлеза, чиито възрастов пик е 30-50 години. Съотношението жени/ мъже е 20:1.
Това е автоимунно органоспецифично заболяване, при което имунната система атакува собствената щитовидна жлеза, увреждайки нейната структура и функция. Протичането на хроничен възпалителен процес в жлезата уврежда нейните клетки със загуба на функционираща тиреоидна тъкан и развитие на траен хипотиреоидизъм в дългосрочен план.

Съставете си здравословен режим на хранене и го следвайте! Избягвайте посочените "забранени" храни при Хашимото, доколкото е възможно! За всяка една храна или група от храни има достатъчно научни доказателства, че нарушава функцията на щитовидната жлеза или причинява други хормонални дисбаланси, които могат да доведат до унищожение на щитовидната жлеза.

1. ХРАНИ, КОИТО СЪДЪРЖАТ ЗАХАР

Захарта (в големи количества) може да доведе до хормонални състояния като инсулинова резистентност и наднормено тегло.
Знаем, че съществува двупосочна връзка между инсулиновата резистентност и заболяването на щитовидната жлеза. Освен тези хормонални проблеми, приемът на захар може да доведе още до глад за още храна, до депресия и какво ли още не...
Това означава ли, че трябва да премахнем захарта от диетата си завинаги?
Няма начин! Но това означава, че трябва да бъдем изключително стриктни в ограничаването на захарта (ако все още не сме го направили) и то за дълго време. След кратък период на строго избягване на захар, може да сме в състояние да добавим малко в зависимост от фактори като ниво на активност, телесно тегло и разбира се, метаболизъм.
След известно време (което е строго индивидуално и зависи от тялото ни) може да сме в състояние да въведем някои естествени източници на захар като кленов сироп или мед.

2. ХРАНИ, КОИТО СЪДЪРЖАТ ГЛУТЕН

Глутенът е белтък, който се съдържа пшеница, лимец, ечемик, ръж, спелта и др. Ще го откриете в повечето видове хляб и хлебни изделия, паста, пица, палачинки, бисквити и зърнени закуски. Важното за него, което трябва да се знае е, че може да предизвика токсичен отговор на организма при хора, които имат алергия към глутена, целиакия или глутенова чувствителност. Когато глутенът попадне в храносмилателния тракт, той предизвиква отделянето на вещество, наречено зонулин. Зонулинът нарушава плътния контакт между клетките на тънкото черво и повишава т. нар. чревна пропускливост. Колкото по-висока е тя, толкова повече вредни за организма частици (вируси, бактерии) могат да попаднат в кръвния поток. По този начин се активира бурен автоимунен отговор, който атакува стената на тънкото черво. Това води до нарушения в усвояването на селен, йод - все рискови фактори за Хашимото, и на други вещества, както и до появата на съпътстващи автоимунни заболявания. Именно нарушенията в усвояването на някои микроелементи, важни за щитовидната жлеза, както и свръхчувствителността на имунната система, биха могли да обяснят все по-често появата на двете заболявания заедно - целиакия и Хашимото.

3. МЛЯКО § МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Много хора изпитват непоносимост към лактоза (млечната захар), съдържаща се в млякото, а други - към казеин (млечния протеин). За да разберете дали имате непоносимост е добре за известен период от време да изключите напълно млякото и млечните продукти от менюто си, особено ако изпитвате симптоми като подуване на корема, газове или коремна болка.
Друга основателна причина да се избягва млякото е, че пациенти със заболяване на щитовидната жлеза (особено тези с Хашимото) могат да подобрят своя TSH, ако избягват тази хранителна група.
Проучване през 2014 г. показва, че пациенти с Хашимото, които са избягвали млечни продукти в продължение на 8 седмици, са отчели понижени стойности на показателя TSH. Следва да се отбележи, че това са пациенти с непоносимост към лактоза.
Изследователи също така установяват, че хората със заболяване на щитовидната жлеза са склонни да изпитват непоносимост към лактоза в по-висок процент от останалите.
Каква е присъдата? Помислете за премахване на млечните продукти от вашата диета, ако имате заболяване на щитовидната жлеза и особено ако страдате от тиреоидит на Хашимото. Най-лошото нещо, което може да се случи, е да нямате промяна в симптомите, докато най-доброто нещо, което може да се случи, е да се почувствате значително по-добре!

4. АЛКОХОЛ

Ако имате заболяване на щитовидната жлеза, тогава трябва да избягвате алкохола на 100%.
Не е изненада, че алкохолът може да причини проблеми на не един орган в човешкото тяло (помислете само за цироза на черния дроб, ако не вярвате). Но вероятно ще е изненада за вас факта, че алкохолът може да причинява директни проблеми на щитовидната жлеза.
Доказано е, че алкохолът притъпява щитовидната жлеза, като инхибира освобождаването на хипофизата и хормони на хипоталамуса, поради факта, че е токсичен за определени клетки в тялото.
Алкохолът също може да стимулира покачването на телесно тегло чрез влиянието си върху инсулиновата резистентност и може в крайна сметка да доведе до увреждане на черния дроб, което пък допълнително да увреди функцията на щитовидната жлеза.

5. ТРАНС-МАЗНИНИ (ненаситени мазнини)

Транс-мазнините са лоши за здравето като цяло, но това, което вероятно не знаете е, че транс-мазнините също могат да причинят дисфункция на щитовидната жлеза. Проучвания свързват диетите с високо съдържание на мазнини с дисфункцията на щитовидната жлеза - просто още една причина да избягвате този вид мазнини.

* Транс-мазнините, срещани и като (частично) хидрогенирани, хидрогенизирани, хидрирани или втвърдени, са ненаситени мазнини, чиято структура е целенасочено променена. Те са резултат от процеса хидрогениране, при който се добавя водороден атом, променящ естествената структура на растителната мазнина. [Wikipedia]

6. ПРЕРАБОТЕНИ РАСТИТЕЛНИ МАЗНИНИ

Да, това го знаем, но е важно да се спомене, че има масла, които попадат в тази категория, известни като частично хидрогенирани растителни масла (накратко PHVO - Partially Hydrogenated Vegetable Oil) и именно те причиняват възпаление в тялото. Възпалението е проблем за щитовидната жлеза, защото блокира превръщането на Т4 в Т3. Това е една от причините навсякъде да се препоръчва консумирането на здравословни мазнини като кокосово масло и зехтин екстра върджин, защото нехидрогенираните растителни масла не водят до появата на възпаления.

7. ХРАНИ ОТ ПРЕРАБОТЕНА СОЯ

Соята е богата на изофлавони, които пречат на тялото да произвежда хормони на щитовидната жлеза, особено след 50-годишна възраст.
Въз основа на това, най-добрата стратегия би била да се избягва приема на храни от преработена соя като тофу - соево сирене и мисо - соева паста например.
Вероятно съществува и огромна разлика в качеството на соевите храни, които се откриват на пазара и които се консумират. Ако има откъде да се снабдите с висококачествени органични соеви продукти (и сте човек с толеранс към тях), умереното използване на соя вероятно няма да ви навреди.
Според д-р Уестин Чайлдс умереното консумиране на соя вероятно е добре, но ако сте човек, който е чувствителен към храни или ако изпитвате колебания в щитовидната функция (нагоре и надолу), тогава вероятно е добре да избягвате соята изцяло.

8. ЗАМРАЗЕНИ И СИЛНО ПРЕРАБОТЕНИ ХРАНИ

Замразените храни и готовите ястия от типа „All-in-1“ имат едно общо нещо: много консерванти.
Консервантите помагат на храната да остане свежа за дълъг период от време, но това може да е добре или не толкова добре. Тези консерванти биват изкуствени и естествени, но и в двата случая могат потенциално да причинят проблеми на щитовидната жлеза. Това, което не е добре известно е как всеки от тези консерванти (особено създадените безкрайно много видове от човека) влияят на здравето ни в дългосрочен план.
Затова препоръката е да се консумират доколкото е възможно пресни храни и да се избягват храните с консерванти! Можете да намерите обстойна информация (на английски език) как познатите ни химикали влияят на щитовидната жлеза и какво й причиняват.

9. ХРАНИ, СЪДЪРЖАЩИ ГОИТРОГЕНИ

Гоитрогените са вещества, които блокират усвояването на йод и могат да повлияят на нормалната функция на щитовидната жлеза. Храните, съдържащи гоитрогени включват: зеленчуци - зеле, броколи, карфиол, спанак; плодове и скорбялни растения - сладки картофи, праскови, ягоди; ядки и семена - просо, кедрови ядки и фъстъци.
Кулинарната обработка на храните, съдържащи гоитрогени може да предотврати вредното въздействие на тези съединения, но все пак толерантността към тях си остава строго индивидуална.
Поради факта, че много хора не понасят добре гоитрогенните храни и поради факта, че химикалите в тях потенциално могат да причинят проблеми на здравето на червата, препоръчително е да се избягват бобовите растения и боба поне в началото. Повторното им въвеждане на по-късен етап ще работи добре за някои хора, но не ги консумирайте, ако след това забележите коремна болка, газове, подуване.

10. КАФЕ

Вероятно много от вас няма да харесат становището изложено тук по отношение на кафето, но нека поне прочетат!
Изследванията за влиянието на кафето върху човешкия организъм винаги са били противоречиви, но що се касае до отношението на тази чудодейна напитка към състоянието на щитовидната жлеза - всички са единодушни: кафето е потенциален проблем за пациентите с щитовидната жлеза, защото е доказано, то временно потиска TSH. Потискането на TSH може да не е непременно нещо лошо, но в този конкретен случай е свързано и с понижаване на нивата на Т3 и Т4 около 6 часа след прием. Още по-голям проблем с кафето се оказва факта, че напитката се използва предимно (и може би се злоупотребява с нея) като стимулант или енергийна добавка.
Продължителното консумиране на кафе за увеличаване на енергията може да струва скъпо. Постоянното стимулиране на двете оси (хипоталамо-хипофизно-щитовидната и хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос) може да намали нормалния хормонален отговор към стрес и да причини проблеми като умора, безсъние и депресия.
Кафето е от онези групи храни/ напитки, които действат по различен и строго индивидуален начин на всеки един от нас.



Осъзнавайки и придържайки се към диетичните ограничения, свързани с Хашимото, хората могат проактивно да управляват състоянието си и да подобрят качеството си на живот. Въпреки че може да изисква някои промени и доза обучение, ползите в дългосрочен аспект от внимателно подбрана диета са безценни. Знанието и вземането на информиран избор по отношение на храната може да проправи пътя към по-здравословен и по-балансиран живот с Хашимото.


ВИЖ ОЩЕ:
>>> Хашимото симптоми
>>> Примерно меню при Хашимото
>>> 7 страхотни рецепти, които помагат при Хашимото