Блог

Гайо Шоколад - качествен, вкусен и здравословен

Гайо Шоколад - качествен, вкусен и здравословен Снимка: Работилница за шоколад "Гайо"

Истинският шоколад не се прави в лаборатория.

В това вярват Мария и Венсан, основатели на работилница за шоколад "Гайо". В Пловдив те преоткриват стара европейска традиция на изработване на шоколад. Какаови зърна и нерафинирана захар са двете единствени съставки на шоколада им. Простичка, но почти на изчезване технология. Процесът на изработване на шоколада започва с внимателна селекция на какаовите зърна. След дегустация на различни сортове Мария и Венсан се спират на два от тях: Rio Caribe Superior, венецуелски сорт и Hispaniola от Доминиканската Република.

При дегустация на шоколадите "Гайо" на преден план ще усетите естествените аромати на какаовите зърна: нотки на кафе, печени ядки, екзотични плодове...

Какаовите зърна са източник на антиоксиданти, витамини, магнезий, фосфор, мед. Ето защо технологията, по която работят в "Гайо Шоколад", има за цел запазване на полезните съставки благодарение на минимална обработка на зърната. За съжаление днес в индустрията се използва некачествено какао, какаовото масло се замества с други растителни мазнини, добавят се подобрители и емулгатори. И така 99% от шоколадовите изделия се превръщат в нездравословна храна. Ето защо според повечето хора от шоколада се пълнее. А всъщност истинският шоколад е пълноценна храна, която се предписва дори при диети.

 

Шоколад ГайоМария и Венсан обръщат внимание и на произхода на какаото. Замисляли сте се колко изстрадали могат да бъде шоколадовите десерти, разпространени в търговската мрежа? Истината е че днес Африка е най-големият производител на какао в света. Но зад тоновете какао се крие робски труд и детска експлоатация. Ето защо стойността на храната се определя и от човешките условия, при които тя се произвежда.

От храната зависи не само нашето здраве и бъдеще, но и устойчивото ни развитие, като човечество.

 

За повече информация, посетете сайта на ГАЙО шоколад.