Блог

Какво е функционален фитнес?

Какво е функционален фитнес? Снимка: Zdravoslovno.com

"Функционалният фитнес е интензивна форма на спортуване, целяща постигането на добро здравословно състояние, психо-физиологичен баланс, физическа кондиция и оформяне на атлетично тяло. Той може да се нарече още кондиционен фитнес, понеже развива физическите качества сила, бързина и издръжливост, както координацията, гъвкавостта, ловкостта и общите функционални възможности на целия организъм. Също така и оформя мускулатурата на тялото. Тази форма на спортуване представлява надстройка на кардио и фитнес тренировките."

Ю. Карабиберов


Функционалната тренировка е обучение на тялото за дейностите, извършвани в ежедневието! Функционалните фитнес упражнения тренират мускулите, с цел да помогнат тялото да изпълнява ежедневните си натоварвания безопасно и ефективно.

Функционалният фитнес води началото си от рехабилитацията паралелно с професионалните направления в отделните спортове. Упражненията имитират това, което бихте направили у дома или на работа, при лечение след операции (наранявания) или при спортисти за подобряване на постиженията им.

Функционалният фитнес е множество упражнения от различни дисциплини - лека атлетика, тежка атлетика, бодибилдинг, кросфит, аеробика и основни упражнения от всички останали спортове, които не се припокриват.

Denis Hadjiev - FitnesLine, VarnaЗа да бъде ефективна една такава тренировка, тренировъчната програма трябва да се състои от няколко компонента, адаптирани специално за трениращия и спрямо неговите нужди и цели. Тренировката трябва да включва разнообразни упражнения, засягащи гъвкавост, сила и експлозивност, горене на мазнини (т.нар. „кардио“), баланс, както и компоненти в зависимост от целта на трениращия.

Направено е изследване през 2009г., когато започва по-масовото навлизане на този вид тренировки, между група с насочено и изолирано натоварване в мускулатурата и функционална група. След приключване на експеримента е установен следния резултат:
- функционалната група има увеличение на силата с 58%,
- отчита се подобрение в баланса със 196% спрямо групата с фиксирано натоварване, както и
- резултатите показват цялостно намаляване на болките в ставите с 30%.

Красота и здраве

Функционалната тренировка е сред най-пълноценните спортни занимания, чрез които се постигат максимално бързи и качествени резултати, тъй като основната й дефиниция е “да тренираш с цел” (разбира се, тя трябва да бъде съчетана и с подходящ хранителен режим или диета за максимални резултати).
Функционалната тренировка е строго индивидуална и съобразена с възможностите и способностите на всеки трениращ, така че тя да бъде максимално ефективна!

И не забравяйте, колкото и голямо желание да имате за тренировки без професионално квалифициран инструктор, който да ви насочва и мотивира, е почти невъзможно да постигнете желания от вас резултат!

Ако се чудите дали функционалният фитнес е подходящ за вас или имате други въпроси, свързани с функционалната тренировка, посетете страницата на Денис Хаджиев във Фейсбук. Той с готовност ще ви отговори;) 


Виж още:

>>> КАК МОЖЕ ДА ПОДОБРИТЕ ВИЗИЯТА НА КОРЕМНИТЕ МУСКУЛИ В 3 ЛЕСНИ СТЪПКИ

>>> ЗАЩО КАЛОРИИТЕ ИМАТ ЗНАЧЕНИЕ... СПОДЕЛЯ СТРАХИЛ ИВАНОВ

>>> ТРИ ВАЖНИ МОМЕНТА ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КАЛОРИЕН КАЛКУЛАТОР, ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЯСЕН КРАЙЧЕВ