Блог

Правилно комбиниране на храните

Правилно комбиниране на храните Zdravoslovno.com

Правилното комбиниране на храните улеснява храносмилането и има благотворно въздействие върху общото здравословно състояние на организма.


Принципът, върху който е изградена тази схема е следният: всяка храна съдържа определени хранителни вещества. Някои от тях са пасивни (инертни) при наличието на други хранителни вещества, а други реагират помежду си и причиняват смущения в храносмилателния процес.

Всички продукти по принцип съдържат основните хранителни вещества, но в различни съотношения. Това, което е в най-голямо количество (доминиращо хранително вещество) определя целия храносмилателен процес. Безразборното приемане на различни видове храни обикновено води до конфликт между тях и последвалите реакции могат да причинят от слабо разстройство до сериозни храносмилателни проблеми.

Храносмилането на първо място разчита на активността на ензимите, чиято функция е ограничена в рамките на строго определено киселинно ниво. Всеки вид храна влияе върху това ниво и в определен момент може да окаже положителен или отрицателен ефект върху храносмилателния процес.

Безразборното приемане на храна не може да се отрази добре върху организма ни и в частност на храносмилането, тъй като то е подчинено на определен ритъм. По тази причина най-добре е едно хранене да се състои от внимателно подбрани храни, които се съчетават помежду си и които се подпомагат взаимно в процеса на храносмилане.

Прегледай схемата в по-голям размер