Блог

Хранителни алергии

Хранителни алергии Снимка: Интернет

Възпаление на лигавицата на носа, диария, повръщане, отток на ларингса, астматични симптоми, промени по кожата, по типа на екзема или уртикария могат да бъдат прояви на алергична реакция.

Проблемът с хранителните алергии тревожи все повече и повече хора, както деца, така и възрастни индивиди. Освен това разнообразието от вещества, наречени алергени (антигени), причиняващи различни видове алергии все повече се увеличава. Човешкият организъм ги приема като чужди тела и се защитава срещу тях като произвежда антитела, а този процес се нарича алергична реакция.

Алергичните реакции към храните са разнообразни и зависят не само от типа на алергена, но и от реакцията на организма към определения алерген. Най-често срещаните алергени са протеини (белтъци) в кравето мляко, кокошето яйце, рибата, месото, соята и протеините в някои плодове и зеленчуци (най-често боб/фасул, зелен грах, домати, цитрусови плодове, банани).

Алергиите към протеините в кравето мляко се срещат най-често при децата и се проявяват, когато майчиното мляко се замени, или се добавят към него изкуствени смеси. Основните симптоми при бебетата са: обезводняване, повръщане, колики, диария, кожни промени, най-често по бузите (т.нар. още "лакова руменина"), по-рядко кихане, втрисане, промени в бронхите.

  • Подобни са и симптомите при децата, имащи алергия към соевия протеин, когато се се хранят с комбинирани млека, базирани на соева основа. При възрастните тази алергия към соевия протеин (съдържащ се в соеви храни като мляко, брашно, сосове и супи) предизвиква предимно нарушение в храносмилането и главоболие.
  • Алергията към белтъка на кокошето яйце се появява след консумация на майонеза, паста, кексове и храни, в състава на които влиза яйцето. Яйцата също могат да бъдат съставка и на шоколада. Алергията към този вид белтък може да бъде сериозен проблем при бебета и малки деца. Най-често се проявява с кожни промени. При по-възрастните реакциите на свръхчувствителност са "по-леки" или напълно липсват.
  • Алергичните реакции могат да се проявят при изключително алергични хора след поглъщане на белтък, но някои видове риба пък могат да бъдат причина за появата на алергии дори само след вдишване на алергена (алергична реакция към миризми) или дори след докосване на подобни продукти. Най-често срещани са алергиите към херинга, скумрия и сьомга, особено пушени. Алергичните прояви включват мигрена, гадене, смущение на чревната перисталтика, кожни промени, подуване на лигавицата в устата и на лицето. Хора, алергични към риба често са алергични и към морските мекотели (стриди, миди), ракообраните (омари, раци, скариди) и дори месо на животни, хранени с рибено брашно или месни продукти, в които са добавени рибни полуфабрикати.

Миди

  • Към храните, предизвикващи алергии могат да се отнесат и някои видове ядки като фъстъци, лешници и кашу.
  • Някои видове сирена също могат да доведат до алергични реакции. Те предизвикват мигрена директно след консумацията им. Причината за това е амин, произлизащ от аминокиселината тирозин, наричащ се "тирамин". Той предизвиква промяна в кръвоносните съдове на мозъка, водещи до мигрена. В най-големи концентрации от това вещество се откриват във видовете синьо сирене (рокфор, горгонзола, чедар, пармезан).
  • Сулфатите, добавени на плодове, сокове, вино, бира или зеленчуци могат да доведат до повръщане, бронхиални спазми и дори симптоми на шок.
  • Разпространеният хранително-вкусов стабилизатор - мононатриев глутамат, често намиращ се в сезонни продукти, инстантни супи или китайска храна, може да бъде причина за главоболие, прояви на недостиг на въздух, зачервяване на лицето.
  • Оцветителите на тартазина, които се използват при производството на напитки и храни, готови за консумация, както и някои медикаменти, могат да доведат до бронхо-спазми.
  • Консервантите на основата на бензоената киселина (бензоат), добавени към готовите за консумация храни могат да причинят хронична уртикария.

Виж още: Алергия, причинена от фъстъци. Що е то?