Блог

Food Revolution Day, 19-20 май 2017

Food Revolution Day, 19-20 май 2017 Снимка: ola-bg.com

На 19-20 май 2017 г. ще се проведе т.нар. Food Revolution Day - ден, в който всички посланици на Джейми Оливър и неговата фондация организират събития, свързани със здравословното хранене и начин на живот на децата. Събитието се провежда успоредно в над 120 страни и България отново ще бъде една от тях!


В страната ни има официални посланици на Food Revolution, които през последния месец се обединиха и привлякоха към себе си още стотици доброволци от различни градове. Всички заедно на 19-20 май ще отпразнуват деня на Българската хранителната революция с детски кулинарни работилници. На тези работлници децата ще правят картини с плодове и зеленчуци, ще се запознаят с полезната за тях храна, ще научат какво е рекламата на вредни храни, ще си приготвят сами здравословни салати, палачинки и други вкусотийки.


Тази година събитието ще бъде най-мащабното инициирано досега в България! Градовете, които до момента са заявили желание за участие са: София, Варна, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Монтана, Русе, Кърджали, Добрич и други. Доброволци са както родители, така и специалисти в различни области сред които лекари, зъболекари, учители, шеф-готвачи, адвокати и много други.


Местата, в които ще се организират работилници в съответните градове ще бъдат обявени допълнително.


С тази инициатива посланиците и доброволците в България целят да предизвикат дебат на тема здравословното детско хранене. Да привлекат общественото внимание и да го насочат към решаването на значими проблеми. Най-големият от които, и застрашаващо нарастващ с всеки изминал ден в глобален мащаб, е проблемът със заболяванията, пряко свързани с приемането на вредна и преработена храна, такива като наднормено тегло, затлъстяване, диабет тип 2, хиперактивност и други метаболитни синдроми.


Заповядайте и вие да отразите събитието или да станете наши официални партньори в тази доброволческа национална кауза.


Още новини ще намерите във Фейсбук страницата Food Revolution - България и в сайта www.JamiesFoodRevolution.org


Статистика и факти

1. СЗО разходва за лечение на заболявания, свързани с проблеми с консумацията на нездравословна храна за 1 година толкова средства, колкото производителите й изразходват за реклама за 1 ден.
Източник: „Световна федерация за борба със затлъстяването”

2. Децата гледат средно по 11 реклами на вредна храна в рамките на тв предаване с продължителност 1 час.
Източник: University of Liverpool

3. 70% от родителите споделят, че са били врънкани от децата си да им купуват нездравословна храна, която са видяли в тв реклами.
Източник: British heart foundation

4. На всеки похарчен долар от СЗО за превенция на заболявания, свързани с начина на хранене се харчат 400 долара за реклама на висококалорична храна, с ниска хранителна стойност.
Източник: „Световна федерация за борба със затлъстяването”

5. По данни на НЦОЗА у нас 21% от децата на 7-9 години, 66% от децата на 10-13 години и 84% от учениците на 14-18 години са консуматори на енергийни напитки (съдържат високи количества добавена захар и кофеин). Отделно 47% от децата от 1-ви до 12-ти клас в България имат висока редовна консумация (5 пъти седмично и по-често) на безалкохолни напитки със захар и шоколадови изделия, като 26-32% от учениците консумират захарни, шоколадови и сладкарски продукти най-малко веднъж дневно, а 34% пият поне 1 подсладена безалкохолна напитка ежедневно.
Източник: Национален център за обществено здраве и анализи

6. По данни на СЗО България е на 5-о място по затлъстяване при децата в Европа (от 32 държави). Прогнозата за България, ако не бъдат предприети мерки е: до 2025 ще има 253 000 ученици, които ще са с наднормено тегло или със затлъстяване. Това означава, че 8 000 от тях ще са в преддиабетно състояние, 2 000 ще имат диабет тип 2, 18 000 ще имат високо кръвно налягане, а 25 000 ще имат първа степен затлъстял черен дроб.
Източник: „Световна федерация за борба със затлъстяването”