Блог

Традиционни чествания на храни и питиета в страната

Традиционни чествания на храни и питиета в страната Снимка: Интернет

Знаете ли, че някои храни и питиета си имат традиционни чествания в различни кътчета из страната ни, където производството им е традиционно?

Представяме ви най-подходящите места за кулинарен туризъм в България:

  • Празник на киселото мляко и фестивал на млякото - в Разград , ежегоден в средата-края на месец юли от 2001 г. без прекъсване.
  • Празник на киселото мляко - град Трън , ежегоден в средата-края на месец юни от 2007 г. В близкото село Бели Извор е роден д-р Стамен Григоров, откривателят на lactobacillus bulgaricum (Grigorov) – бактерията, водеща да заквасването на българското кисело мляко. Музей на киселото мляко – село Студени Извор.
  • Празник на баницата - село Баница край Враца, традиционен, ежегоден около средата на месец май от 2000 г. Уникално събитие, регистрирано като единствено в цял свят. Заедно с него на същата дата в селото се извършва и курбан, който подсилва ефекта на българските кулинарни и културни традиции. Включва конкурси за най-различни баници и много дегустации.
  • Празник на зелника - село Бели Искър, община Самоков. Ежегоден, традиционен от 2002 г., в края на юни. Чества се прословутия тук Рилски зелник (вид баница, чиято плънка тук е със спанак или киселец) със състезание за приготвяне на най-вкусен зелник. Празник на зелника има още в началото на март в кюстендилското село Жабокрът и в края на април в радомирското село Извор.
  • Празник на суджука - град Горна Оряховица. Ежегоден в края на месец май от 2007 г. Празнува се горнооряховския суджук. Могат да се опитат местни и други версии на суджука, има изложение на занаятчии, различни конкурси и фолклорна програма.
  • Празник на фасула - село Смилян, край Смолян. Традиционен, ежегоден от 2003 г., в последния уикенд на месец ноември. Включва конкурси, веселие и ядене на няколко казана с чорба от прословутия бобен деликатес. Фасулът е запазена марка на селото до 2016 година според процедура пред българското Патентно ведомство.
  • Празник на черешата в Кюстендил.
  • Празник на зелето - село Петърч, община Костинброд, до София. Традиционен, ежегоден, в средата на ноември. Включва конкурси за най-оригинално ястие от зеле, за най-голяма зелка, за най-бързо рязане и ядене на зелева салата.
  • Празник на картофите - град Клисура, община Карлово. Ежегоден от 2008 г., обикновено в края на месец октомври. В балканското градче се намира единственият по рода си в България Музей на картофа, затова честванията тук вече са традиционни. Има изложба на картофи с най-причудливи форми и конкурси за най-голям, най-малък и най-вкусен картоф от новата реколта. Има и изложба на поризводители от цялата страна.
  • Празник на тиквата - град Севлиево. Ежегоден от 2006 г. Обикновено около и/или малко след празника на града - 14 октомври. Включва дегустация на тиква и тиквени специалитети, кулинарна изложба, изложби като "Тиквени фантазии", "Тиква най-най-..." и "В света на тиквата", има още тиквен пазар.
  • Празник на кайсията - град Тутракан, край Силистра. Ежегоден от 2008 г., в средата на месец юли.  Включва изложение на различни сортове кайсии, отглеждани в Община Тутракан и дегустации, атрактивни игри за най-бързо ядене, цепене и хвърляне на кайсии, конкурси за най-красив карнавален костюм или маска кайсийка, за най-добра домашна кайсиева ракия, за най-вкусен кайсиев сладкиш.
  • Празник на динята - село Саламаново, Традиционен, ежегоден, в средата на август от 1989 г. Включва конкурси за най-голяма и най-малка диня, ядене на диня и веселие.
  • Ден на динята - село Петревене, община Луковит. Традиционен, ежегоден, през месец август.
  • Празници на виното - традиционни, повсеместни, ежегодни. На 1 и/или на 14 фавруари - Трифоновден, по стар и/или нов обичай. Особено колоритен е празникът на 1 февруари в село Черниче, община Симитли, където е основана единствената Винена партия в България, а в местната църква е вградена частица от мощите на Свети Трифон Зарезан.
  • Дефиле на младото вино - Стария Пловдив, Пловдив. Ежегоден от 2005 г., обикновено в края на ноември. В няколко от музеите на стария град могат да се опитат новите вина на повечето от производителите в целия пловдивски и асеновградски винопроизводителен район.
  • Празник на сливата и троянската сливова ракия - място: Националното изложение на художествените занаяти и приложните изкуства в село Орешак, община Троян . Ежегоден в средата-края на месец септември от 1992 г.
  • Празник на ракията - село Белащица, традиционен, ежегоден, началото на месец декември.

Източник на информацията: BGизлет.com

ГАЛЕРИЯ

Празник на баницата

Празник на кайсията