Блог

Ензимите - ключът към нашето здраве

Ензимите - ключът към нашето здраве Източник: tradeindia.com

До какви болести води дефицитът на ензими?

Ензимите са свързани с всички болести чрез имунната система. Голяма част от клетките за имунна защита са разположени в стените на тънките и дебелите черва. Лигавицата на дебелото черво е първата и най-важна защита срещу токсините. Ако храната не се разгради напълно, това се отразява чрез стомашно-чревния тракт на защитните сили на организма.

По време на остри и хронични заболявания ензимите се изразходват много по-бързо от обичайното. Другите вещества, например витамините и минералите ежедневно се възстановяват чрез консумираната храна. Производството на ензими обаче не може да бъде възстановено. Това води до изтощение, преждевременно остаряване и липса на енергия.

Дефицитът само на един ензим може да причини неправилно протичане на цяла поредица от метаболитни реакции в тялото и по този начин да не позволи пълноценното разгръщане на някоя жизненоважна функция.

Хроничното лошо хранене и храносмилане водят до дефицити на важните хранителни вещества - аминокиселини, минерали, витамини, мастни киселини, защото те си остават недостъпни за клетките. В същото време човек усеща липса на енергия, по-лесно се разболява и често изпада в депресия. Повечето хора разчитат тези симптоми като преумора и стрес, но много от хората с ниско ниво на ензими и нарушение в храносмилането проявяват още редица симптоми като страх, гняв, слаба памет, мудност или припряност, скъперничество, скръб. Те изненадващо се подобряват след нормализиране на храносмилането. 

Правилното храносмилане започва в устната кухина и завършва при изхода на червата. Включва черния дроб, жлъчката, стомаха, панкреасната жлеза, тънките черва и дебелото черво.

Ако дори само една от основните хранителни съставки (въглехидрати, белтъчини или мазнини) не бъде усвоена правилно, в последствие могат да са налице:

  • Недобро храносмилане и прекомерно приемане на неподходящи въглехидрати и мазнини - главната прична за затлъстяването, високото кръвно налягане, коронарна болест на сърцето, кисти, тумори и пр.
  • Синдром на увеличената чревна пропускливост - състояние при което, ако белтъчините не се смилат напълно, неразградените частици проникват в кръвта заедно с други хранителни вещества през стените на червата. Това може да доведе до алергични реакции, според състоянието на имунната система Оставащите неусвоени белтъци гният и натоварват черния дроб и бъбреците, водят до мигренозни или астматични пристъпи, кожни проблеми и др. А когато източникът на тези белтъци е месо се отделят много пурини, които са отговорни за подаграта.
  • Затлъстяване и образуване на газове в резултат на приема на твърде много въглехидрати, които организмът не е успял да усвои и разглади до глюкоза.

Недостигът на ензими нарушава функциите на организма и го прави податлив на остри състояния като настинки, грип и главоболие. Тялото ни обаче има вълшебното свойство да се лекува само и затова: колкото по-голямо количество ензими се произвеждат в тялото ни, толкова по-здрава е имунната ни система Толкова по-здрави сме и ние!

Кои са най-важните за тялото храносмилателни ензими?

  • Амилаза

Разгражда сложните въглехидрати като нишесте, гликоген и др.

  • Липаза

Помага на тялото да разгражда мазнините. Без липазата, мазнините в нашия организъм застояват и се натрупват в артериите, което може да доведе до заболявания на сърдечно-съдовата система. Този ензим има влияние върху контрола на холестерола, който също е производен на някои мазнини.

  • Протеаза

Има способността да хидролизира протеини в киселинна среда.

  • Алфа-галактозидаза

Спомага за разграждането на сложни въглехидрати като рафиноза, стахиоза и вербаскоза. Имаме нужда от този ензим, за да предотвратим чревния дискомфорт след консумацията на фасул, зеле, грах или леща.

  • Лактаза

Разгражда лактозата (въглехидрат, който се намира в млякото).

  • Целулаза

Разгражда целулозата. Имаме нужда от него, когато консумираме повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти.

  • Бромелаин

Подпомага цялостното храносмилане и абсорбцията на хранителните вещества. Подтиска възпаленията, намалява отоците, подпомага смилането на протеините и действа пречистващо.

Източник: botanic.cc