Блог

Домашно краве масло: равносметката

Домашно краве масло: равносметката

Тръгвайки от идеята, че всяка храна, приготвена вкъщи е по-здравословна и със сигурност с по-ясен състав, подхождаме екипно и "прохождаме" в приготвянето на домашно краве масло у дома. Засега мечтите ни се простират до това да получим някакъв продукт, та било то и от купена течна сметана за готвене, но категорично спазвайки указанията, с които идва уреда за биене на масло, че сметаната трябва да съдържа не по-малко от 30% мазнини.

И ето, споделяме с вас:

ПроцесЪТ

Откриваме в интернет и поръчваме симпатичен уред за биене на масло, спазвайки няколко прости изисквания - да не заема много пространство в кухнята, да е лесен за употреба и да е на приемлива цена.

Уредът: KILNER Butter Keeper Butter machine with Hand Crank 1 Litre
KILNER - уред за приготвяне на масло в домашни условия


След това нетърпеливо тръгваме да търсим и течната сметана, с която да пробваме за първи път новата придобивка. Но за наша изненада, това начинание не се оказа толкова лесно. Марки и разновидности на сметана - колкото си искаш в Kaufland, Lidl, ParkMart и на пазара, но течна сметана за готвене с не по-малко от 30% масленост си е предизвикателство!
Откриваме все пак сметана на "Добротица" и следваме стриктно процеса за избиване на сметаната до получаването на масло, а именно:
- Течната сметана е оставена на стайна температура за поне 2 часа.
- Бъркането е енергично, като очакванията са между 3-тата и 5-тата минута сметаната да се "раздели" на масло (butter) и мътеница (buttermilk).

Добиване на чисто краве масло в домашни условия
Приготвяне на краве масло в домашни условия

Ура! След като първоначално се образуват малки зрънца, подобни на гранули, не след дълго (до 1-2 минути) се появи и маслото! Готово и събрано на топка, а мътеницата представлява останалата част и изглежда съвсем като прясно мляко. Тя всъщност си е прясно мляко, но без съдържание на мазнини. Здравословно, нали?
Течността я отделихме в чаша, а маслото събрахме внимателно на топка, която заляхме със студена течаща вода и прибавихме няколко кубчета лед. Студената вода извежда и последната останала течност/вода от маслото. Така, само след секунди, вече разполагахме с чисто краве масло, избито в домашни условия!

За ентусиастите и експериментаторите: Към така приготвеното масло, биха могли да се добавят и допълнителни съставки, за да се получат нови и разнообразни видове масло. Солено масло може да се направи чрез разбиване на 1/4 чаена лъжичка готварска сол на всеки 4 унции (115 грама) масло. Това е именно грамажа, който получихме и ние!
Други популярни добавки са билките и чесънът. Може да се ползва 1 скилидка чесън, ситно смляна на всеки 115 грама масло (или повече, ако много обичате чесън). За билковото масло се използват около 2 супени лъжици сушени билки на всеки115 грама масло. Можете да експериментирате със смес от сушен босилек, магданоз, естрагон и/или натрошен розмарин. Всички зависи от това какви подправки ползвате у дома и какви са предпочитанията на семейството ви.

Надяваме се този материал да ви допадне и да ви бъде от полза, а относно домашното краве масло - чувствайте се свободни да го използвате точно като онова масло, което купувате от магазина - за сандвичи, при печене, със задушени зеленчуци или за влагане и овкусяване на различни ястия.


РезултатЪТ

114 грама чисто краве масло, добито от 300 грама готварска сметана, 32% масленост "Добротица" (с цена 3,85 лв. през април 2022).

Резултатът: 114 грама чисто краве масло, получено от 300 грама готварска сметана "Добротица"
Уред за приготвяне на масло у дома


Хранителна информация

В 100 грама краве масло се съдържат:
747 калории / KCal
Протеини < 1 грам
Мазнини 80-82 грама
Въглехидрати < 1 грам


Ползи за здравето от консумирането на краве масло

Чистото краве масло е богато на млечни протеини, наситени мазнини, витамин D и витамин A, а това спомага за повишаване на имунитета и работи за здравето на костите. Добавянето на масло към диетата може не само да подчертае вкуса на ястията, но същевременно да подпомогне организма, доставяйки му така необходимите антиоксиданти и витамин Е, които от своя страна подобряват храносмилането, метаболизма и придават здравословен блясък на кожата.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

>>> HUEL - ХРАНА НА БЪДЕЩЕТО ИЛИ МОДА В ХРАНЕНЕТО?
>>> Авокадо
>>> Зехтин