Блог

Как да подготвите градината си за пролетта

Как да подготвите градината си за пролетта Снимка: vidaxl.bg

Когато дърветата започват да се раззеленяват и земята започне да се затопля - това може да означава само едно... Пролетта идва! И това е идеалното време, в което да поставите "началото" на вашите градини. За нула време ще берете пресни зеленчуци и билки от вашите градини. Но преди да можете да се насладите на набрани зеленчуци, трябва да подготвите градините за предстоящия сезон. Възползвайте се от тези съвети за градинарство и започнете да мислите и подготвяте пролетния сезон още сега.

Знайте какви семена да посеете

Успехът на растежа на растението зависи от различни фактори като температура, изисквания към слънчевата светлина и т.н. Следователно изборът на правилните семена за отглеждане е от съществено значение. Сред най-красивите избори които могат да се направят е естествено българската роза, не само че не можете да сбъркате с нея но и ще ухае невероятно през целия сезон. А за да направите вашите рози още по-ефектни, сега може да се подготвите с арка за рози, която ще направи входа към вашия двор вълшебен.

Снимка: vidaxl.bg - Арка за рози
Арка за рози, vidaxl.bg

Почистете градините си и подгответе почвата

Подреждането на вашите градини е първата стъпка по пътя към подготовката на вашите градини за пролетния сезон. Почистете старите растения и подгответе чисто място за растеж на вашите растения. Един от най-лесните и възнаграждаващи начини да направите това е ръчното плевене. Уверете се, че сте изчистили всички нежелани растения, които в момента виреят във вашите градини.

Следващата и една от най-важните стъпки, за да подготвите градината си за пролетния сезон, е да подготвите почвата и да я заредите с енергия. Ако почвата е уплътнена, можете да я обработвате с лопата. Изберете допълнителни камъни и разрохкайте ронливата почва. Можете да засадите готовия разсад или семена, след като горният почвен слой се почувства достатъчно топъл, за да го докоснете през пролетния сезон. Проверете качеството на почвата и добавете необходимия материал за повишаване на нейното плодородие.

Нови саксии и украси

В допълнение към подготовката на вашите градини за новия сезон, започнете да поставяте нови градински саксии и украси. Отделете малко време за изграждане на нови градински саксии или почистване на старите за оборудване на новите растения. Повдигнатите такива са идеални за малки градини, намерете място, където вашите растения ще получават достатъчно слънчева светлина и започнете да се развивате. Можете дори да използвате контейнери за вашите растения и да ги поставите в градините си.

Наторяване на почвата

Добавете органичен материал към почвата си достатъчно, за да отговаря на нуждите на семената, които планирате да отглеждате. За по-крехки растения като маруля например, можете да добавите малки количества органични торове. Въпреки това, ако планирате да отглеждате храни като зеле, домати, патладжан и т.н., бъдете трудоемки с количеството органичен компост, който трябва да добавите към почвата. Информирайте се и как да приготвяте органични торове у дома.

Преминаването през зимата на сухо може да бъде трудно за растенията, тъй като се получава повече увреждане на корените, когато почвите не са изолирани от задържана влага. Изглежда странно да се предполага, че поливането трябва да продължи през зимата, тъй като почвите няма да губят влага толкова бързо, отколкото когато летните температури са високи. Вятърът обаче отнема от влагата от почвата и може също да причини изсъхване на вечнозелената зеленина или изгаряне от вятъра. Така че може да се наложи да полеете почвата, ако не е валяло скоро.

А докато сезонът на цъфналите цветя настъпи, вие може да се насладите на топлия уют на дома от удобен диван на vidaxl.bg - открийте най-добрите оферти за дивани тук и купете още сега.

Снимка: vidaxl.bg - Диван
Диван, vidaxl.bg


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Свежите подправки у дома
>>> Сезонни храни през декември