Блог

Как да готвим "чисто"?

Как да готвим "чисто"? Zdravoslovno.com Архив

Не винаги готвенето запазва хранителния състав на вложените в рецептата продукти, както и ползите, които те носят за здравето ни. Някои от веществата се разрушават (например витамин С), но силата на други пък нараства с кулинарната  обработка.

Към всички, които не са строги привърженици на суровоядството, движението „чисто хранене” отправя призив да се влага мисъл в готвенето, така, че вкусът на продуктите да се запазва все така чудесен и хранителните вещества да се запазват колкото е възможно повече.

„Чистото” готвене започва с избирането на чисти съставки, такива, които идват от доверени източници, здравословни са и са лишени от каквито и да било химикали. При наличието на такива продукти под ръка, работата е наполовина свършена! От вкусни съставки до впечатляващо сготвена храна, стъпката е само една!

Чистото хранене означава да се избягва пърженето на храната в големи количества мазнина и при възможност да се предпочита варене, задушаване на пара или готвене на бавен огън. От всички тези методи, готвенето на пара е най-питателно и при него се запазват в най-голяма степен витамините, антиоксидантите и фибрите.

Част от техниката на чистото готвене включва и значителното ограничаване на солта при приготвянето на ястията. Можете да използвате подправки и билки без ограничение, но се постарайте да ограничите солта.

Идеята на чистото хранене и готвене е да се наслаждавате на храната по възможно най-естествения й начин. Така ще получите повече аромати и хранителни вещества, които са от решаващо значение за здравословния начин на живот, здравия дух и здравото тяло.

Източник на информацията: Jonathan Vine (2014) „Clean Food Diet: Avoid processed foods and eat clean with few simple lifestyle changes”


Виж още: ДИЕТИ