Блог

Маркетингът на храните и затлъстяването при децата

Маркетингът на храните и затлъстяването при децата Снимка: Zdravoslovno.com

Установено е, че в САЩ децата със затлъстяване прогресивно се увеличават, но е спорен въпроса каква е причината за това...

Голяма част от децата ежедневно приемат повече калории, от количеството, което изразходват с физическо си натоварване. Причините са комплексни и са свързани с дома, училището и заобикалящата ги среда.

През 2004 година, загрижени за здравните и икономическите аспекти на затлъстяването в детска възраст, американският Конгрес поставя задача на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDCP) да изследва една от потенциалните причини - маркетингът на храни, насочен директно към децата и как това се отрзява на здравето им. Проучването се повежда сред деца на такава възраст, на която вече разпознават рекламата от истината, и това ги подтиква да консумират висококалорични продукти (носещи огромни печалби на своите производители), но с ниска хранителна стойност.

От 1970 г. честотата на затлъстяване се е удвоила в групата между 6 и 11 години и се е утроила в групата 12-19 години. Важно следствие на този факт е, че диабет тип 2 сред децата вече не е рядкост. Освен това е установено, че 30% от дневният калориен прием се набавя чрез захарни изделия, лакомства и бонбони, газирани напитки, солени снаксове, бърза закуска. Газираните напитки осигуряват около 10% от дневният калориен прием, а при деца със затлъстяване калориите от тези продукти са между 1200 и 2000 калории дневно!

Целенасоченият маркетинг в хранителната индустрия влияе изключително върху хранителните предпочитания на децата, техните желания и консумацията на определени храни.

В хода на това проучване, производителите на храни оказват сериозен отпор и отказват да предоставят на CDCP вътрешна информация или я изменят. Ролята на маркетинговите компании, ангажирани с маркетинга на такива хранителни продукти се изразява и в това, че те градят хранителните навици на децата и не продават просто някакъв продукт, а нискокачествена храна, без която децата определено биха се чувствали по-добре. В САЩ годишно харчат над 30 млрд. от джобните пари на малчуганите за такива храни и компаниите не биха желали да изпуснат такъв пазар. МcDonald's например инвестира 528,8 млн.$ за да поддържа продажби в размер на 24.4 млрд.$.

В рекламата водеща роля има телевизията, но не трябва да се подценяват играчките, томболите и игрите, образователните материали, песните и филмите, популярните филмови герои и кино-звезди, на които децата желаят да подражават. Установено е, че деца над 2 години, попадайки в супермаркета могат да разпознаят и искат по име, точно определени храни.

Най-коварна е целта на маркетинга да накара децата да искат храни, направени "специално за тях", а не такива, които се използват и от родителите им. Някои кампании целят да убедят децата, че те знаят по-добре от родителите си какво искат и трябва да консумират. Целта е да накарат децата да изолират родителите от съвместното вземане на решения. Резултатът е, че попитани децата съобщават, че те, а не родителите им вземат решението за това, какво ще ядат.

Резултатите от това проучване са основа за промяна в законодателството в САЩ и 50 други страни, относно рекламата и като цяло маркетинга, насочен към деца. Например в Австралия рекламата, насочена към деца под 14 години е забранена, в Холандия налагат забрана на рекламата на сладки изделия, насочена към деца под 12 години, Щвеция налага забрана за използването на анимационни герои за реклама на храни за деца под 12 години. В САЩ налагат ограничение на времето за реклама: до 12 минути през почивните дни и до 10,5 минути в делнични дни.

Тези мерки обаче не могат да спрат, а само да забавят нарастването на честотата на деца със затлъстяване.

Затова всички родители и обществото като цяло трябва да се намесят и участват активно при оформяне на културните и хранителни навици на децата, за да могат сами да пазят своето здраве!


ВИЖ ПОВЕЧЕ:

>>> Здравословно хранене (за децата)

>>> Храни, които ще направят учениците и студентите по-умни

>>> Върху вкусовите предпочитания на децата може да се влияе