Блог

Кардамон - 11 ползи за здравето

Кардамон - 11 ползи за здравето Снимка: Unsplash.com
Зеленият кардамон се отглежда в Индия от повече от 5000 години и е основна съставка в индийската кухня. Растението заема важна роля и в аюрведичната медицина.

Подправката е пикантна и ароматна, и принадлежи към семейство Джинджифилови. Многогодишно растение, понякога наричано и кардамом (cardamom).
Зелените шушулки на растението се изсушават и семената се използват най-вече в индийската кухня - цели или смлени. Смленият кардамон е основна съставка на кърито.
В Близкия изток кардамонът се слага в кафето, а в други страни като Иран го използват в чая. Той е съставка в билковите чайове от Индия, наричани "Йоги чай".

Кардамонът е ценен заради леко затоплящия, лимонов и ароматен вкус и отличителната си нотка на евкалипт. Дълго време кардамонът се е използвал повече като лечебно средство и естествен ароматизатор, отколкото като подправка. В древността египтяните дъвчели семената, за да избелят зъбите си и да освежат дъха си. Междувременно древните гърци и римляни са използвали кардамона за направата на парфюм.

Кардамонът като основна индийска подправка се използва за овкусяване на всякакви видове къри, ястия от леща и ориз, зеленчуци, месни ястия, десерти и напитки - кафе и чай. Също така често се включва в различни миксове с подправки, защото вкусът му идеално допълва други подправки - канела, карамфил, анасон, черен пипер, кимион.
Кардамонът може да се добавя към ястията цял или смлян. По-лесно е да добавите точното количество, когато е смлян – но съвсем леко счукан в хаванче, целият кардамонът придава много по-наситен вкус.
Самите шушулки не трябва да се ядат.

11 ползи за здравето

1. Кардамонът детоксикира организма. Той съдържа силен прочистващ агент, който е изключително ефикасен в детоксикацията, особено през лятото. Той помага на бъбреците да изхвърлят по-лесно токсините, попаднали в тялото. Това става благодарение на съдържащите се в подправката етерични масла.
2. Действа като естествен антидепресант. Етеричното масло от кардамон е едно от основните масла, използвани в ароматерапията.
3. Подобрява храносмилането. Кардамонът се използва традиционно в Аюрведа, китайската медицина и системата на Уани като средство за помощ при стомашно-чревни нарушения. Метанолният екстракт от кардамон е компонентът, който помага при контролирането на киселинност, метеоризъм и стомашни спазми.
4. Грижи се за устната хигиена. Кардамонът се използва в Аюрведа и традиционната китайска медицина за справяне със зъбните проблеми в продължение на много векове. Шушулките и семената могат да се дъвчат за освежаване на дъха.
5. Предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на кардамон води до понижаване и контрол на сърдечния ритъм, и контрол на хипертонията. Установените в растението микроелементи могат да противодействат на нарастването на липидите в тялото. Освен това подправката спомага за регулиране нивата на холестерола в организма.
6. Заздравява косата и скалпа. Кардамонът прочиства кожата на главата от замърсявания и така предпазва от инфекции и насърчава растежа на косата. Освен това етеричните масла, съдържащи се в него подхранват космените фоликули.
7. Притежава антимикробни, антиспастични и противовъзпалителни свойства. Кардамонът се бори срещу инфекциите. Използването на подправки като кардамон е много добро средство за справяне с инфекции, защото те инхибират само инфекциозните микроби, но не пробиотичните бактерии.
8. Използва се като лекарство против астма. Суровият екстракт от кардамон е ефективен за подобряване функциите на белите дробове, както и за стимулиране отхрачването на секрети.
9. Ефективен е против гадене и повръщане. Особено в комбинация с канела и приет под формата на отвара за жабурене, кардамонът успешно се справя с неприятните симптоми на гадене и повръщане, както и с болки в гърлото.
10. Подобрява кръвообращението. Кардамонът е добър диуретик. Той понижава кръвното налягане след извеждането на излишните течности и соли от организма. В него се съдържат и естествени противосъсирващи вещества, които предотвратяват образуването на съсиреци в кръвта.
11. Срещу рак. Проучвания показват, че кардамонът потиска растежа на туморните клетки и допринася за предотвратяването на някои видове рак, особено на дебелото черво (по данни в медицински изследвания, кардамонът има положителен резултат в противодействието на колоректалния рак до 48%).

Бележки

- Кардамонът има силен, неповторим вкус и много силен аромат.
- Въпреки че е една от най-скъпите подправки по тегло, за промяна на вкуса е нужно съвсем малко количество.
- Най-добре е кардамонът да се съхранява цял в шушулките, тъй като след смилане семената бързо губят аромата си.

Снимка: Кардамон и други подправки, често използвани в Аюрведичната кухня
Кардамон

В 100 грама кардамон се съдържат:

 Източник: www.medindia.net
  % от необходимата дневна стойност
Калории 311  
Калории от мазнини 56  
Мазнини 7 гр 0%
 В т.ч. наситени мазнини 1 гр 0%
Холестерол 0 мг 0%
Натрий 18 мг 1%
Въглехидрати 68 гр 23%
В т.ч. растителни влакна 28 гр 112%
Захар 0 гр  
Протеини 11 гр 21,5%
Витамин А   0%
Витамин С   35%
Калций   38%
Желязо   78%

ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Джинджифил
>>> Здравословни подправки
>>> Храни, богати на желязо