Блог

Безглутенова диета или как се става номер едно в тениса

Безглутенова диета или как се става номер едно в тениса Снимка Marianne Bevis (www.flickr.com/people/mariannebevis), Източник www.thesportreview.com

Пътят нагоре на тенисиста Новак Джокович е изпълнен с трудности. Допреди  пет години, Ноле страда от хронична умора, проблеми с дишането (развива и астма поради спортните си занимания), болки в гърдите и алергии. Поради това Джокович, който на последния Уимбълдън защити титлата си, въобще не е бил смятан за бъдещ майстор в тениса.

В момента е основен фаворит за спечелването на Откритото първенство по тенис в САЩ, което започва на 31-август. Ако и вие смятате така, можете да заложите с Betfair за победа на сърбина.

През януари миналата година тенисистът издаде книга, в която описва подробно 14-дневната си безглутенова диета. В нея той описва какво влияние има диетата върху неговата игра. Малкият Ноле се запалва по тениса докато гледа легендарния Пийт Сампрас. На 19-годишна възраст, въпреки че влага сърце и душа в спорта, той не постига резултатите, които очаква и усеща че нещо не е наред с тялото му.

Редица лекари не успяват да открият нищо нередно у него, докато съдбата не го среща с доктор Игор Четойевич, който установява че той е чувствителен към глутен. По неговите препоръки, Ноле веднага започва безглутенова диета и след 18 месеца е напълно различен човек –астмата и болките изчезват, а той усеща огромен прилив на енергия.

Всеки ден Ноле започва деня си с чаша вода, която има стайна температура (студената вода забавя храносмилането и води до отлив на кръв от мускулите) и няколко лъжици мед. Закусва с безглутенова овесена каша, а остатъка от диетата се състои от ядки, семена, плодове, кокосово масло, ориз и бадемово мляко. Освен това приема много зеленчуци, безглутенова паста, авокадо, масло от кашу, киноа, пилешко и сьомга. Глутеновата диета не е от най-лесно изпълнимите, но на пазара има немалко заместители.

Трябва да се направи разликата между нетолерантност и алергия към глутеин. Алергията е много по-лесна за откриване, докато симптомите на нетолерантност са често срещани и при други заболявания, което ги прави не толкова лесно разпознаваеми.

Безглутеновата диета може и да не ви направи топатлет, но си заслужава да бъде опитана, дори и да нямате проблеми с приема на глутен.