Блог

Безглутеновата диета: Тайното оръжие на Новак Джокович

Безглутеновата диета: Тайното оръжие на Новак Джокович Източник: Instagram, www.instagram.com/djokernole

Новак Джокович е един от най-великите тенисисти в историята на спорта, като той се нарежда плътно до другите топ тенисисти, които все още са активни в лицето на Рафаел Надал и Роджър Федерер. "Джокера", както е известен още сръбския тенисист държи рекорда за най-много седмици под номер 1 в световната ранглиста (общо 325 седмици), като също така е завършвал най-много пъти сезона под номер 1, който рекорд Ноле дели с Пийт Сампрас.

Освен това Джокович има на своята сметка общо 84 титли в своята кариера, като 19 от тях са спечелени от турнирите от серията Голям шлем. Последната от тези така значини 19 титли за Ноле дойде след победа на Ролан Гарос през сезон 2021, когато Джокович триумфира по един забележителен начин над гръцката надежда в тениса Стефанос Циципас с 3:2 сета. Това невероятно постижение означава, че сърбина си осигури минимум два трофея от Големия шлем през 2021-ва, като очевидно голямата му цел е да стане рекордьор и по общ брой спечелени титли от четирите големи турнира.

Но освен безспорния спортен талант и умения, които Джокович притежава, той разполага и с едно скрито оръжие, което вероятно остава незабележимо за мнозина. Това е неговия нестандартен хранителен режим, в чиято основа е безглутеновата диета. Всъщност, именно глутеновата непоносимост е ключов фактор върху, който Ноле насочва своето внимание в търсене на по-добри спортни резултати. В книгата на Джокович носеща името "Serve to Win" (сервирай за да спечелиш) той споделя, че именно насочването към храни, които не съдържат глутен е подобрило здравословното му състояние.

А подобреното здравословно състояние на сърбина се изразява и в повече енергия и бистър ум, което е толкова важно по време на тежките мачове в най-големите тенис турнири. Благодарение на голямата воля за поддържането на специфичен хранителен режим и уникалния спортен талант на Ноле, ако погледнем конкретните тенис залагания за победител в Аустрелиън Оупън 2022 ще видим, че Джокович е сочен за фаворит според предварителните залози с коефициент от 2.25. За справка, големите конкуренти на сърбина Рафаел Надал и Роджър Федерер са съответно с коефициенти 8.00 и 13.00.


Но за да се спрем по-конкретно над конкретните храни, които Новак приема, трябва да се спрем на споделената информация от неговата книга. Така, за закуска Ноле консумира вода, мед и безглутеново мюсли, като след това той приема междинно хранене състоящо се от безглутенов хляб и авокадо с риба тон. На обяд Джокович залага на качествени въглехидрати и полезни витамини в лицето на зелена салата и безглутенова паста примавера. След обедното меню следва следобедна закуска, която се състои от ябълка с масло от кашу и пъпеш.

В края на дена пък сърбина вечеря приема зелева салата цезар с дресинг от сардини или аншоа, супа минестроне и филе от сьомга с печени домати и марината. Правилната диета и усилените тренировки поддържат невероятната спортна форма на Ноле, който наскоро сподели, че не изключва възможността от спечелването на Златен шлем, което означава спечелването на всички календарни турнири от Голям шлем и Олимпийските игри в Токио.

Изглежда, че наистина безглутеновата диета и правилният хранителен режим за Новак Джокович и неговите резултати го показват.

Виж още:
>>> Пет супер звезди на спорта, които не докосват месо
>>> Хранителни съвети за спортисти и активно трениращи
>>> Хранителните навици на най-добрите спортисти в света