Блог

Берберин - хранителна добавка за нормални нива на кръвната захар и за намаляване на инсулиновата резистентност

Берберин - хранителна добавка за нормални нива на кръвната захар и за намаляване на инсулиновата резистентност Снимка: Zdravoslovno.com
Берберин е растителен алкалоид, често използван в традиционната китайска медицина и Аюрведа практиката.

Доказано е, че берберинът подобрява чувствителността към инсулин, понижава нивата на кръвната захар и може да има подобни ефекти като някои лекарства за диабет като метформин. Добавката действа чрез активиране на ензима AMPK (аденозин монофосфат активиран протеин киназа), който играе роля в регулирането на метаболизма.

От кои растения се извлича берберин?

Берберин се добива от няколко различни растения, като основно от тези от семейство Berberidaceae. Най-често срещаните растения, от които се извлича берберин са:
- Берберис (Berberis vulgaris) - това е едно от най-разпространените растения, съдържащи берберин. Нарича се още кисел трън и е широко разпространено в Европа и Азия.
- Златна пръчица (Coptis chinensis) - това растение е известно и като китайски златен корен и се използва широко в традиционната китайска медицина.
- Куркума дървесна (Berberis aristata) - също позната като индийска куркума, това растение е източник на берберин и се използва в Аюрведа.
- Орегонско грозде (Mahonia aquifolium)
- Хидрастис (Hydrastis canadensis)
- Амурско корково дърво (Phellodendron amurense)
- Жълт корен (Xanthorhiza simplicissima)

Растения, от които се извлича добавката берберин

Предлагаме ви подробен "поглед" върху берберина, включително какво представлява, ползи и потенциални странични ефекти от приема му, приложение и дозировка:

Ползи от приема на берберин

Контрол на кръвната захар: Берберинът е широко признат със способността си да понижава нивата на кръвната захар. Той действа чрез увеличаване на инсулиновата чувствителност, намаляване на производството на глюкоза в черния дроб и забавяне на разграждането на въглехидратите в червата. Това го прави особено полезен за хора с диабет тип 2 или преддиабет.
Загуба на тегло: Някои изследвания предполагат, че берберинът може да подпомогне загубата на тегло чрез подобряване на метаболизма и намаляване на натрупването на мазнини. Той също така може да намали производството на мазнини в черния дроб, което може да помогне за намаляване на телесното тегло.
Холестерол и сърдечно здраве: Берберинът е показал, че понижава нивата на LDL (лошия) холестерол и триглицеридите, като същевременно повишава нивата на HDL (добрия) холестерол. Това може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания като инфаркти и инсулти.
Антимикробни и противовъзпалителни ефекти: Берберинът притежава силни антимикробни свойства, които го правят ефективен срещу бактерии, вируси, гъбички и паразити. Той също така има противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на хроничното възпаление в организма.
Чревно здраве: Берберинът може да повлияе положително на чревния микробиом, като помага за балансирането на нивата на полезните бактерии в червата. Това може да подобри храносмилането и да намали симптомите на стомашно-чревни разстройства.
Синдром на поликистозните яйчници: Някои изследвания показват, че берберинът може да помогне на жени със синдром на поликистозните яйчници чрез подобряване на инсулиновата чувствителност, регулиране на менструалните цикли и подпомагане управлението на телесното тегло.

Потенциални странични ефекти от приема на берберин

Стомашно-чревни проблеми: Най-честите странични ефекти на берберина включват храносмилателни проблеми като диария, запек, газове, стомашни крампи. Те обикновено са леки и могат често да се сведат до минимум, като се започне с по-ниска доза и постепенно се увеличава.
Ниска кръвна захар: Тъй като берберинът може да понижи нивата на кръвната захар, съществува риск от хипогликемия, особено ако се приема заедно с други лекарства за понижаване на кръвната захар. Хората с диабет трябва внимателно да следят кръвната си захар и да се консултират с медицински специалист преди да използват берберин.
Взаимодействие с лекарства: Берберинът може да взаимодейства с няколко лекарства, включително тези за кръвна захар, холестерол, кръвно налягане и антибиотици. Той също така може да инхибира определени ензими в черния дроб, което да повлияе на начина, по който се метаболизират лекарствата в организма.
Бременност и кърмене: Има ограничени изследвания относно безопасността на берберина по време на бременност и кърмене, затова обикновено се препоръчва да се избягва през тези периоди.

Приложение и дозировка

Дозировка: Често използваната дозировка е прием на берберин 500 мг или 750 мг, два пъти дневно. Това може да варира в зависимост от конкретния индивид и състоянието, което се третира. Често се препоръчва берберинът да се приема с приема на храна, за да се намали риска от странични ефекти като стомашно-чревни неразположения.
Дългосрочна употреба: Някои експерти препоръчват циклична употреба на берберин, например употреба за няколко месеца, последвана от почивка, за да се предотврати потенциална толерантност или неизвестни дългосрочни ефекти.

Берберин и хром пиколинат

В някои добавки може да се намери комбинация от берберин и хром пиколинат*, като целта е да се осигури синергичен ефект върху контрола на кръвната захар и метаболитното здраве. Въпреки това е важно да се консултирате с медицински специалист преди да започнете какъвто и да е нов режим на добавки, особено ако имате някакви специфични здравословни изисквания/ състояния или приемате лекарства.

* Хром пиколинат - хелатна форма на хром с пиколинова киселина, която представлява органична киселина, произвеждана от организма.

Мнения и отзиви за приема на берберин

Положителни мнения за берберин: Много потребители съобщават за значителни подобрения в контрола на кръвната захар, управлението на теглото и общото метаболитно здраве след използването на добавка берберин. Хората с диабет тип 2 често го намират за ефективен в понижаването на нивата на кръвната захар, като понякога го сравняват благоприятно с рецептурни лекарства като метформин.
Клинична подкрепа: Изследванията подкрепят много от тези твърдения, особено по отношение на контрола на кръвната захар и подобряването на липидния профил. Някои проучвания показват, че берберинът е толкова ефективен, колкото някои фармацевтични продукти, но с по-малко странични ефекти.
Отрицателни отзиви: Въпреки че много потребители имат положителни преживявания с берберин, някои съобщават за незначителен или никакъв ефект. Разликата в индивидуалните реакции може да се дължи на различия в дозировката, качеството на добавката или индивидуалните метаболитни специфики. Някои потребители също споменават за стомашно-чревния дискомфорт като страничен ефект от приема на берберин.

Цени (към 14 август 2024 г.) и разновидности на БЕРБЕРИН в търговската мрежа в България

- Берберин 500 мг на GymBeam - 60 капсули, цена 14,95 лева
- Берберин 400 мг на VitaGold - 30 таблетки, цена 15,60 лева
- Берберин 500 мг на OstroVit - 90 капсули, цена 23,95 лева
- Берберин 400 мг с хром на BioHerba - 60 капсули, цена 24,80 лева
- Берберин 400 мг на Swanson в сайта iHerb.com – 60 капсули, цена 33,58 лева
- Берберин с пиперин 500 мг в сайта ForLife – 90 капсули, цена 38,00 лева
- Берберин 750 мг в сайта VitaMag – 60 капсули, цена 39,90 лева
- Берберин 500 мг на Natural Factors WellBetX - 60 капсули, в сайта на SoPharmacy цена 58,59 лева, в сайта на Galen цена 41,52 лева и в сайта на Panko Stanchev цена 65,90 лева
- Берберин комплекс 550 мг с хром на Natroceutics - 60 капсули в сайта на Zoya, цена 68,95 лева.

В заключение

Берберинът е мощна добавка с разнообразни ползи за здравето, особено при управлението на кръвната захар и подобряването на метаболитното здраве. Въпреки това, той не е без странични ефекти и ефективността му може да варира според индивидуалните специфики и здравословни състояния на всеки отделен човек. Както при всяка хранителна добавка, така и при берберина, важно е да се консултирате с медицински специалист, особено ако са налице някакви здравословни състояния или ако приемате други лекарства.

Много потребители споделят мнения, че имат положителен опит с берберин, особено за управление на диабет и загуба на тегло, но е важно да се подхожда с повишено внимание към тази добавка и да се уверите, че именно берберин е подходящ за вашите специфични здравословни нужди.


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Калкулатор на калории
>>> Всичи СУПЕРХРАНИ са тук
>>> Годжи бери