Блог

Излъжете апетита

Излъжете апетита Снимка: Zdravoslovno.com

Прекомерното влечение към яденето е началото на болест, с която трябва да се борим упорито и търпеливо.

Съвети:

  • След ядене никога не се заседявайте на масата. На въпроса "Сит ли съм", отговаряйте едва след 20 минути, след като сте привършили с храненето. Утоляването на усещането за глад не идва веднага - ставайте от масата, още докато се чувствате леко гладни. Малка разходка след хранене (дори и 5-минутна) ще увеличи усещането за ситост.
  • Не яжте прави, защото така ще поемете по-голямо количество храна. Избягвайте краткотрайните диети - при всички случаи след това ще си възстановите загубените килограми. Яжте кълнове (пшенични, овесени, ръжени) и други житни култури, богати на витамин В, който предотвратява отлагането на мазнини във вътрешните органи и задържането на вода в организма.
  • Овесените ядки и другите храни, богати на влакнини бързо засищат глада и помагат за по-бързо отслабване. Те се смилат по-бавно, при което дълго време не се изпитва чувството на глад.
  • Който е склонен към преяждане трябва да се храни по-често на ден. Ако усетите глад изяжте една ябълка или купичка кисело мляко. И задължително, ако сте предпочели ябълката - изяжте я със семките, които са богати на йод, известен с качеството си да потиска влечението към храната. Винаги трябва да имате под ръка ябълки, моркови, зелеви листа. Дъвчете бавно и старателно - така ще се заситите с по-малко количество храна. Половин чаша отвара от пресен магданоз ще ви накара да забравите за глада поне за 2 часа. Подобен ефект има и изплакването на устата с ментова вода. Глада можете да залъжете и с настойка от сливи и смокини. Половин килограм плодове се заливат с 3 литра вода и се вари, докато течността остане 2.5 литра. Пие се по половин чаша преди хранене заедно с плодовете.
  • Ако силно ви се иска да ядете - изяжте една лъжичка обезмаслено сухо мляко. Ако обичате макаронени изделия, не е нужно да се отказвате от тях, но не ги гарнирайте с тежки сосове, а наблегнете на сиренето и зеленчуците като гарнитура. Не наблягайте на ястия, в които се съчетават захари и мазнини. И задължително консумирайте поне 300 г зеленчуци дневно - сурови, задушени или варени.
  • Ако преди ядене изпиете чаша минерална вода или доматен сок, необходимата за засищане на глада порция ще намалее с една трета. Кафето силно стимулира апетита - ограничете неговата консумация до 2 чашки дневно, без захар.
  • За вечеря (2 часа преди лягане) е добре да консумирате зеленчуци с месо. Съдържащите се в месото аминокиселини активизират хормони по време на съня, които изгарят мазнинте.
  • Враг на апетита е чесънът. Може да гълтате по една скилидка дневно, без да я дъвчете. Чесънът унищожава болестотворните микроби и помага да се справите с неутолимия апетит.

С помощта навсички тези средства трябва да се преборите с пагубната страст към преяждане за около два месеца - това е достатъчен срок за пренастройване на организма към по-малко порции.


Виж още: 

>>> ДИЕТИ

>>> СУПЕР ХРАНИ: ЯБЪЛКИ