Блог

Българска компания разработи ДНК изследване за грижа за кожата

Българска компания разработи ДНК изследване за грижа за кожата Снимка: NutriGen

Българският биотехнологичен стартъп NutriGen, който стана популярен преди година със своите иновативни ДНК изследвания за спортен потенциал, персонална диета и превенция на заболявания, представя нова, изключително иновативна услуга, която предоставя конкретен анализ на рискове при грижа за кожата, базирана на генетичния потенциал и предпоставки на всеки човек. Анализът изготвя личен дермагенетичен профил, който показва каква козметика, козметични процедури и храни са подходящи индивидуално за всеки изследван според неговия геном.


NGDerm е научнообоснован целеви подход, който позволява да се направи информиран избор на най-подходящ метод на грижа за кожата. Елиминира процеса "проба-грешка", обединявайки всичко, което козметичната индустрия може да предложи, чрез разчитане на генетичния код и определяне на генетичния риск на кожата.
Всеки генетичен анализ от изследването предоставя личен доклад и програма от персонализирани препоръки за избор на правилни съставки в козметиката за външно приложение, допълнителни съставни, най-подходящите професионални козметични процедури, както и индивидуални препоръки за хранене- всичко това базирано на личния ДНК анализ за гарантирани резултати.
Генетичното изследване NGDerm, установява генни вариации, допринасящи за промени в кожата. То се провежда в домашна среда, без намесата на медицинско лице и позволява да се приложи персонализирана превантивна програма за грижа за кожата, базирайки се на индивидуалния дермагенетичен рисков профил, който не се променя и важи за цял живот.
Под ръководството на дерматолог стратегически се избира най-добрата комбинация от съставки за външно приложение и професионални процедури, предназначени за изследвания генотип.
„Инвестирахме повече от 2 години в проучване, работа с лабораториите и дерматолози, изследване на средата и пазара. Смятам, че бъдещето на здравеопазването и високото качество на живот е именно в информираността за собствените ни предразположения и рискове. Ние сме пионер в тази тема в източна Европа и все още имаме нужда от много подкрепа. В България трябва да започнем да мислим повече за здравето си превантивно, преди то да се е влошило“ споделя съоснователят и управляващ партньор - Борис Колев.


Дермагенетичия рисков профил в новото изследване NGDerm, се получава чрез анализиране на група от специфични гени, които определят 5 категории рискове за кожата:

  • Твърдост и еластичност;
  • Гликиране (AGEs);
  • Щети от слънцето и пигментация;
  • Щети от свободни радикали;
  • Чувствителност и възпаление.

"В ДНК изследванията се крие бъдещето на медицината и естетиката, тъй като разкриват генетичната карта на индивида, дават насоки относно склонността към заболявания, към разграждане на основни хранителни вещества и към определени състояния на кожата" - споделя Д-р Радина Денкова- собственик на една от най-известните дерматологични клиники в България и първия партньор на NutriGen, който вече активно прилага изследването.


Интернет линкове:
NGDerm – www.ngderm.bg
NutriGen– www.nutrigen.bg


ВИЖ ОЩЕ: 

>>> 8 супер храни за здрава и красива кожа