Блог

5 съвета как да се храните по-здравословно

5 съвета как да се храните по-здравословно

В забързания начин на живот трябва съзнателно да възвърнем правилните си хранителни навици и да подобрим функционирането на стомашно-чревния тракт. Нарушенията на храносмилателната система са често срещани днес за повечето хора.


Много диетолози потвърждават, че ако ситуацията не бъде пренебрегната, човек е в състояние да се справи сам, без помощта на лекари и лекарства. Отнема около три седмици, за да се развият нови навици за здравословно хранене. Човешката физиология е подредена по такъв начин, че в рамките на 20 дни тялото да се адаптира към новите изисквания, след два месеца то ще бъде напълно възстановено и тогава няма да е необходимо да се храни правилно по-нататък.


Рано или късно всички мислим за храненето си: проблеми с теглото, кожата, здравето като цяло ни принуждават да отворим хладилника си и да изследваме скептично съдържанието му. Задаваме си въпросите "какво да изключим от диетата?" и „как мога да започна да се храня правилно?“, ние търсим пътя си към здраво и красиво тяло.


Междувременно здравословното и правилно хранене не е строга изтощителна диета, не е експеримент с тялото и не го лишава от радостите му, това са само редица правила. Ако се спазват, можете коренно да промените себе си, да придобиете нови здравословни навици, красива фигура и по-здраво тяло.
Също така се нуждаем от здрави черва, за да поддържаме имунитета, което зависи от състава на микробиотата (полезна микрофлора), която живее в червата.


Не е тайна, че затлъстяването се превърна в огромен проблем за съвременните хора - ние се движим по-малко, консумираме голямо количество мазни храни, висококалорични сосове, сладкиши. Навсякъде има безкрайни изкушения и производителите се надпреварват кой ще предложи следващия суперпродукт, на който никой потребител не може да устои.
Резултатът от това състезание може да се наблюдава по улиците на всеки мегаполис. Според статистиката почти всеки втори жител на развитите страни е с наднормено тегло. Затлъстяването, за съжаление, води до проблеми не само в естетиката и самочувствието, но и до сериозни последици за организма: рискът от много заболявания е пряко пропорционален на наднормено тегло. Диабет, проблеми със сърцето, стомашно-чревния тракт, с репродуктивната функция - това е само малка част от възможните заболявания, които възникват, когато не се спазва диетата.


Когато съставяте меню за здравословна храна, трябва да запомните няколко общи правила: първо, трябва да се храните често и на малки порции. Най-добре е да имате малка чиния, която да побере определените порции. Няма нужда да се страхувате от глада! Здравословната диета включва 5-6 хранения на ден. Също така е добре да се приучите да ядете едновременно - това ще стабилизира стомаха и ще допринесе за загуба на тегло.


Диетолозите са посочили пет основни принципа и съвета за поддържане на здравето на храносмилателната система и на организма като цяло:
1. Яжте непреработени зеленчуци и плодове всеки ден. Индустриалните готови продукти са висококалорична храна, но са с ниско съдържание на витамини и минерали.
2. Също така, в рафинираната храна липсват фибри които са основата за здравословна микрофлора. Източници на фибри са зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб, непреработени зърнени храни.
3. Адекватно количество вода дневно, приблизително минимум 1,5 литра на ден. Това включва пиене на зелен чай или билкови чайове (без захар). Но кафето, млякото, супите не са включени в дневния прием на вода.
4. Спазвайте режим в ежедневието си - важно е червата да работят като часовник. Трябва да спите достатъчно (минимум за възрастен - 6 часа сън на нощ, по-добре - 7-8) и да се движите повече.
5. Всички видове диети, ако се считат за временни промени и ограничения в храненето, в крайна сметка могат дори да се окажат вредни.

Ако търсите начин да се храните здравословно, когато нямате време за готвене, поръчката на храна е оптимален вариант. Поръчайте здравословна храна ТУК.


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Хранителен режим и здравословно меню заедна седмица

ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Как да подобрите хранителните си навици