Блог

Чисто хранене. Какво да консумираме?

Чисто хранене. Какво да консумираме? Източник: Amazon.com

Чистото хранене не е диета, която е фокусирана върху ограничаване на калориите. То е повече като изпитване на наслада от консумиранете на храната, близка до нейната природа и избягване на всякакви рафинирани и преработени храни, изкуствени химикали, аромати и консерванти.

Забранени са:

Всички преработени храни!

Разрешени са:

  • Храни, богати на естествени хранителни съставки (Whole Foods)
    Това е изключително лесно и се отнася до консумацията на здравословна и екологично чиста храна, в т.ч. свежи и пресни плодове и зеленчуци, а не такива, използвани като съставка в продукти, „без които не можем”. Например, вместо бананов мъфин с ядки или протеиново блокче със сушени плодове, трябва да се консумират отделно плодовете и ядките в техния естествен произход.
    Също така се препоръчва използването на пълнозърнести продукти в готвенето вместо обработени такива. Това включва киноа, булгур, трици, а списъкът може да продължи...
    Изобщо фокусът попада върху онези продукти, чиито съставки са естествени и в максимална степен близки до тези, с които природата ги е създала (а не фабриката).
    Следвайки това просто правило при избора на храни ще осигури в диетата повече фибри и повече ценни за организма хранителни вещества.
  • Консервирани храни и то само такива, които не съдържат добавки (оцветители, ароматизатори, стабилизатори)
    Консервиран фасул, грах, домати, царевица и други зеленчуци са подходящи за консумация и включване в диетата ви само в случай, че сте прочели внимателно етикетите и в тях присъстват колкото се може по-малко съставки.
    По възможност купувайте био продукти, за да сте спокойни, че консервите съдържат по-малко сол и никакви добавки.
  • Храни, чиито съставки лесно могат да бъдат разпознати
    Каквато и храна да купувате, уверете се, че сте прочели внимателно съставките й и сте наясно какво означават те. Ще се изненадате, когато разберете, че много крекери и хляб например са произведени „по правилата” и че не е нужно да губите време, за да си ги приготвяте у дома.
  • Пресни плодове и зеленчуци
    Можете да се отдадете изцяло на тези супер храни! Те са здравословни и вкусни, и могат да бъдат включени в разнообразни рецепти. Опитайте се да консумирате сезонни плодове и зеленчуци, както и да ги купувате био или от източници, в които сте сигурни (които ще ви продадат храни без добавени „екстри”).
    Когато са извън сезона, можете да купувате замразени плодове и зеленчуци, но избирайте доверени марки и отново – четете етикетите!
  • Сушени плодове
  • Ядки и семенабадеми, лешници, орехи, кашу, чиа, тиквени и слънчогледови семки – можете да ги използвате като лека закуска между храненията (снак) или като съставка в салати.
  • Здравословни мазнини – олио от кокос, олио от авокадо, зехтин - това са здравословните мазнини и те трябва да бъдат използвани в готвенето, както и в „суров” вид.
    Посочените мазнини имат редица ползи за здравето.
  • Млечни продукти – само в случай, че не съдържат хормони, идват от сигурни източници и са с ниско съдържание на мазнини.
  • Здравословни подсладителимед и сироп от агаве са разрешени, но използвайте колкото е възможно по-малко.

Източник на информацията: Jonathan Vine (2014) „Clean Food Diet: Avoid processed foods and eat clean with few simple lifestyle changes”


ВИЖ ОЩЕ: Как да готвим "чисто"?