Блог

Предстои ви пътуване до Турция? Непременно опитайте най-доброто от уличната храна на южната ни съседка!

Предстои ви пътуване до Турция? Непременно опитайте най-доброто от уличната храна на южната ни съседка! Снимка: Zdravoslovno.com

Истанбул е сред най-големите градове в света с население надхвърлящо 15,5 милиона души!

В този космополитен град, където Азия среща Европа и ислямът - християнството, многообразието от култури и традиции се отразява директно и върху храната, която се предлага и консумира. А както навсякъде по света, така и в Турция, уличната храна е тази, която ни дава възможност като чуждестранни туристи да вкусим от автентичните дарове, с които страната е готова да ни посрещне и да ни накара да я заобичаме завинаги! 

Разнообразна, цветна, ароматна, апетитна, богата на подправки и вкусове, и предлагаща за всекиго по нещо - такава е уличната храна в Турция!

Купите ли си нещо от улиците на Истанбул, то със сигурност ще e приготвено с характерните за страната съставки и дарове на Майката-природа - уникални и отразяващи начина на живот на южните ни съседи. 


Споделяме с вас част от храните, които успяхме да опитаме "на крак" и в които се влюбихме:  

Бюрек (Börek)
Ако някой беше ми казал преди това, че един бюрек може да остави трайни спомени за преживяното в Турция, нямаше да му повярвам. И това е самата истина! Една на пръв поглед непретенциозна баница, приличаща по външен вид на българската... но това е само до първата хапка! След това магията просто се случва. 

Турски бюрекСнимка: https://www.dailysabah.com 

Печени кестени (Кестане/ Kavrulmuş Kestane)
Ароматът на печени кестени изпълва улиците на Истанбул и е невъзможно да му устоиш.   

Печени кестени в Турция

Печена царевица (Мисир/ Közde Misir)

Печена царевица в Истанбул

Питка с месо от дюнер (Томбик/ "Tombik" Doner Kebab)
Томбик е начин, по който може да се сервира дюнер кебап в Турция. Наподобява бургер, а месото може да бъде агнешко, телешко или пилешко. Може да се сервира самостоятелно, направо свалено от вертикалния шиш, на който е печено, без хляб или други добавки, както в случая - с лук, домати и чушка.

Томбик - питка с месо от дюнер, Турция

Хляб с риба (Балик Екмек/ Balik Ekmek)
Ето това е храната, която остави дълбоки и трайни спомени за Турция у нас! Снимката не е авторска, но това успях да намеря за свободно ползване в мрежата...
Балик Екмек - усещането е за деликатен вкус на току що изпечен хляб, съчетан със силен, но много приятен аромат на прясна риба (скумрия или др.) и свежи зеленчуци (маруля, лук, домати), които завършват по неповторим начин цялата картинка...  Трябва да се опита! 
Местните определят балик екмек за перфектната вечеря или следобедна закуска.

Балик екмек, ТурцияСнимка: ThinkStock/Getty Images

Симит (Simit)
Геврек със сусам, слънчогледови или други семена.
Мека и ароматна закуска "в движение", особено подходяща за гладни туристи.
Всеизвестен факт е, че дори и местните жители трудно се съпротивляват на дразнещия аромат на това прясно изпечено и покрито със сусам тесто. 

Симит

Фреш
от пресни, сезонни и само местни плодове и зеленчуци - нар, портокал, киви, диня, лимон, ананас, ябълка, морков
§ турска лимонада

Фреш от свежи плодове и зеленчуци по улиците на Истанбул

Лимонада в Турция

Домашна лимонада по улиците на Истанбул, Турция

Турски сладолед (дондурма, Dondurma)
Стъпвайки на Принцовите острови, това бе първото ни впечатление и "вкусване" от остров Бююкада, и наистина, прословутият турски сладолед, който се точи като дъвка си заслужи и нашата висока оценка. 
Единственото ни разочарование бе това, че успяхме да опитаме едва два от десетките вкусове и аромати, които се предлагаха. Единият от тях -шам фъстък, е представен на снимката:  

Турски сладолед на Принцовите острови

И едно е сигурно: ще се върнем отново в Истанбул, благодарение на така привлекателната улична храна или заради нея!  
Всъщност две неща са сигурни... Второто е, че ще пътуваме отново с "Ертурс".


Виж още: 

>>>  Защо сезонните храни са толкова важни?