Блог

ТОП храни и здравословни тенденции през 2015-та

ТОП храни и здравословни тенденции през 2015-та

Всички ние трябва да се храним!
А какви ли кулинарни предизвикателства ни очакват през 2015-та година, ще откриете по-надолу: 

Тенденции при храните и напитките през 2015-та година

  • От чисти към ясни (разбираеми) етикети на продуктитe

Според Cargill и Innova, информацията за храните в Европа, регламентирана от FIC вече води до по-голяма прозрачност в етикетите, поясняващи съставките на продукта."Потребителите търсят повече информация за това, което купуват и понякога какво НЕ съдържа продуктa" - споделя Лу Ан Уилямс, ръководител на научните изследвания на Innova Market Insights.

  • Снаксовете (леките похапвания между основните хранения) се насочват за определени поводи и моменти   

Все повече храни и напитки се произвеждат и маркетират в посока да задоволят конкретни нужди на организма ни в определена част от деня. Пример за това са BelVita и Weetabix (на изображението по-долу). Брандовете успешно се изстрелват нагоре като превръщат продуктите си от бисквити (BelVita) и напитка (Weetabix) в закуска.  

Weetabix drink

  • Маркетинг, насочен към поколението Милениум

Хората на възраст между 15 и 35 години представляват една трета от населението на света, и именно тази генерация оказва огромно влияние върху храните, според Cargill и Innova. Компаниите отбелязват, че поколението Милениум прекарва огромно време онлайн и то е в огромна степен степен социално ангажирано. Това означава, ангажираността е много важна, както и културата за устойчиво развитие и суровини.

  •  Добри мазнини, добри въглехидрати

"Потребителите започнаха да осъзнават, че не всички мазнини са лоши", казва Лу Ан Уилямс (Innova) и добавя, че "хората проявяват все по-засилен интерес към ненаситените мазнини". Забелязва се възраждане на "истинското масло", което е с доказан естествен и натурален произход на своите наситени мазнини. Шоколадовият десерт MARS например, претендира, че съдържа чисто 100% каково масло. Доскоро това бе характерно единствено за "заначтчийските" работилници и бутикови магазини за шоколад, но сега тази тенденция се измества към масовия пазар.
Интересът расте също към естествените зърнени храни в снаксовете и баровете, такива като киноа и чиа, както и към естествените захари. Innova отбелязва скок в продуктите, на които е отбелязано, че са "без добавена захар" и използват концентрирани плодови сокове за подсладители.

  • Нови пътища за плодовете

Една от първостепенните тенденции тази година е "истински", казва Лу Ан Уилямс (Innova). Тенденцията за естествени и здравословни продукти подтиква индустрията да произвежда продуктите с "истински плодове". Търсенето на естествени оцветители и аромати е във възход, като обозначенията за това се появяват още на лицевата страна на опаковките.   

Според известният диетолог Джой Бауер и създател на Nourish Snacks, ето кои ще бъдат ТОП 5 тенденциите в храненето:

  1. Довиждане диетична храна! Здравей истинска храна!
  2. Храните с ниско съдържание на въглехидрати заменят тези с високо съдържание на въглехидрати.
  3. Снаксовете са в действие!
  4. Всичко, което е добре за Земята, е добре и за нас, хората! Или на ход са храните, произведени и доставени до пазара с мисъл и грижа за природата. 
  5. Необичайните продукти правят дебют през 2015-та година!

------------------------- 

The Telegraph посочва следните "открития" за годината:

  • Кокосова захар

Ако през 2014-та година се говореше за ползите на кокосовата вода, то през настоящата, 2015-та година кокосовата захар ще бъде в центъра на "новините". Пълноценен хранителен продукт, богат на вещества като желязо и цинк, кокосовата захар е с по-нисък гликемичен индекс, отколкото познатата ни кристална захар. Очакваме все по-широко използване на кокосовата захар в "здравословни" печива, наравно с пълнозърнестите брашна.

  • Зеленолистни зеленчуци - всякакъв вид и във всичко, отново както и през 2014-та година.

СпанакНа мода идват зелените зеленчукови сокове, предпочитани заради огромните си ползи за здравето и липсата на толкова много захари, присъщи на плодовете.  Очакваме експлозия на зелени продукти, като дори някои вериги магазини (като Marks & Spencer в Англия например) вече предлагат попдобни ястия и сокове, за да отговорят на нарастващото потребителско търсене.

  • Супи

Супите ще бъдат това, която бяха соковете през изминалата година! Защото те са бърз, лесен и здравословен начин да се включат разнообразни  хранителни вещества, в това число витамини и минерали в диетата ни, без излишното съдържание на захар и сол, съдържащо се в пакетираните версии в магазините. За разлика с изстискването на плодовете, в супите не се губят ценните фибри . Това не означава, че соковете и изцеждането на плодовете ще изчезне, но е вероятно да се появят все повече десертни блокове и снаксове, на основата на соковете, фирми за доставка на подобни храни, както и образователни книги. 

  • Ферментирали храни

Ферментацията не е нещо ново. Хората консервират храни от хиляди години насам, но тази година ферментацията се появява като тенденция, която вероятно ще набере още по-голяма скорост. Тези храни са пълни с "добри" пробиотични бактерии, които помагат на храносмилането.  

  • Малки порции. По всяко време

Концепцията за "споделяне на порциите" сега изглежда по-привлекателна от всякога. Като цяло, тя преобрази храненето извън дома. Потребителите все повече търсят "социалния" елемент, в това число и при храненето, а какво по-социално от споделянето на храната? Много менюта вече се предлагат в малки порции, предназначени именно за споделяне между членовете на компанията. Разбира се, остава да видим тази тенденция в действие през 2015-та!

  • Закуска

Преди време, закуската беше купа овесени ядки или един банан налапан набързо по пътя към работа. В днешно време е много по-трудно да преодолеем сутрешният пост при толкова много заведения, предлагащи съблазнителни менюта за закуска или брънч, често на много по-достъпни цени от вечерните менюта.

  • От национална към регионална кухня

Свикнали сме да разграничаваме храната според нейната националност, например китайска, френска и пр. Сега, все повече майстори-готвачи се фокусират върху по-малки региони, например вместо китайска, сечуанска кухня (тежка и пикантна) или Гоа-кухня (в която преобладават предимно морските храни и деликатеси).

  • Карфиол

КарфиолАко сте се отегчили от зелето, можете да въздъхнете с облекчение и да погледнете към... карфиола. Доскоро набеден за зеленчук "демоде", през 2015-та той отново се връща на сцената, хвален заради неговите безспорни ползи за здравето, особено противовъзпалителните му свойства и ниското съдържание на въглехидрати. Освен това, зеленчукът се приготвя лесно и по всевъзможни начини. Даяна Хенри (The Telegraph) споделя, че възходът на кръстоцветния зеленчук е част от една глобална тенденция, превръщаща зеленчуците в звезда на шоуто, вместо месото.

Източници:

----------------

Бележка:

Остава да затаим дъх през 2015-та година и да отбележим каква част от така представените тенденции при храните и напитките ще бъдат въведени и в България... А дотогава, нека поне се постараем да се храним балансирано и в унисон с нашите потребности и природата.

Здравословното хранене и природосъобразния начин на живот гарантирано не са навредили на никого!  

ВИЖ ОЩЕ: ТОП ХРАНИ и здравословни ТЕНДЕНЦИИ през 2014-та година